Sergej Lavrov. Foto: Reuters
Sergej Lavrov. Foto: Reuters

Lavrov je med novinarsko konferenco postavil retorično vprašanje, zakaj sta ameriški zunanji minister Antony Blinken in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell s svojima delegacijama srečanje že zapustila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjetno menijo, da s tem utrjujejo svojo namero po izolaciji Rusije," je ocenil vodja ruske diplomacije. Dodal je, da sam meni, da so ti diplomati "samo strahopetci", ki se bojijo poštenega dialoga, ki bi vključeval dejstva.

Ob tem je Lavrov ocenil tudi, da so vse tri dimenzije varnosti pod okriljem Ovseja popolnoma odpovedale. "Vidimo popolno degradacijo vsega, kar je bilo prej ustvarjeno v okviru Ovseja in v okviru prejšnjih srečanj," je dejal.

Po njegovih besedah je namreč opazna degradacija politične in vojaške, gospodarske in okoljske ter človeške dimenzije varnosti, ki jih je na predhodnih srečanjih vzpostavila organizacija, na svoji spletni strani poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski minister je opozoril na neuspehe na političnem in vojaškem področju, vključno z "zavrnitvijo ratifikacije prilagojene pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi". "Uničeni so bili tudi številni drugi sporazumi, ki so pripomogli k ohranjanju uravnotežene varnostne sfere," je še poudaril.

Udeležba Lavrova, ki je zaradi ruske invazije v Ukrajini tarča sankcij EU-ja, je sicer že pred začetkom zasedanja povzročila razburjenje v nekaterih državah. Ministri Ukrajine, Poljske in baltskih držav so se zaradi tega odločili za bojkot srečanja.

V Skopju se je končalo zasedanje ministrskega sveta Ovseja