Pompeo je z obiskom Poljske končal turnejo po srednjeevropskih državah. Foto: Reuters
Pompeo je z obiskom Poljske končal turnejo po srednjeevropskih državah. Foto: Reuters

"To bo okrepilo varnost Poljske," je prepričan poljski predsednik Andrzej Duda. Kot je na posebni slovesnosti ob podpisu sporazuma poudaril Duda, Poljska s tem ne bo zgolj kmalu dobila več ameriških vojakov in ameriške vojaške infrastrukture. "Okrepile se bodo tudi garancije, da bodo naši vojaki stali z ramo ob rami v primeru vsake nevarnosti, pa naj si bo šlo za ogrožanje Poljske ali ZDA," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal.

Z omenjenim sporazumom se bo zdaj število ameriških vojakov na Poljskem povečalo za okrog 1000, na najmanj 5500. Njihova prisotnost bo po novem opredeljena kot trajna, čeprav na Poljskem še ni vzpostavljeno nobeno ameriško oporišče.

Dogovor vključuje tudi premestitev dela poveljstva petega korpusa ameriške vojske iz Fort Knoxa v zvezni državi Kentucky na Poljsko.

Ameriške vojake iz okvira tega poveljstva – bilo naj bi jih okrog 200 – pričakujejo že jeseni. Več podrobnosti iz sporazuma za zdaj ni znanih.

Poljska si je že dolgo prizadevala za povečanje števila ameriških vojakov na svojih tleh, saj tako vidi dodatne garancije ZDA in zveze Nato v odvračanju potencialne grožnje Rusije. Ta pa na drugi strani kritizira Nato, ker namešča svoje sile tako blizu njenim mejam.

ZDA sicer nameravajo iz Nemčije umakniti približno 12.000 od 36.000 vojakov. Več kot polovica naj bi se vrnila v ZDA, 5600 pa naj bi jih razporedili v druge države članice zveze Nato. Poljska je že julija napovedala, da jih bo sprejela 1000.

Konec junija je tudi slovenski premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da so ameriški vojaki iz Nata dobrodošli v Sloveniji.

Poljska je zadnja postaja Pompeove turneje po Srednji Evropi, ki je vključevala še Češko, Avstrijo in tudi Slovenijo.