Foto: AP
Foto: AP

Kot poroča časopis Welt am Sonntag, skuša ameriški predsednik Donald Trump nemške znanstvenike z visokimi finančnimi spodbudami zvabiti v ZDA ali pa si v podjetju zagotoviti cepivo ekskluzivno za svojo državo. Politiki v Berlinu so se že odzvali z ostrimi kritikami.

Okuženih po svetu več kot 150.000. Raziskovalci hitijo z razvojem cepiva.

V podjetju so za medije pojasnili, da pogodba, ki bi cepivo ekskluzivno zagotavljala ZDA, zanje ni realna. "Želimo razviti cepivo za vse, in ne le za posamezne države," poslovodjo in soustanovitelja holdinga Hopp BioTech, kamor sodi tudi CureVac, Christofa Hetticha citira časopis Mannheimer Morgen.

Hettich je za časopis potrdil, da v podjetju že od januarja razvijajo cepivo proti novemu koronavirusu. Solastnik Dietmar Hopp pa je že zatrdil, da zavračajo vse poskuse vpliva na politiko podjetja in da sedež in znanje ostajata v Tübingenu.

"Kapitalizem ima meje"

To zahtevajo tudi nemški politiki, ki jasno sporočajo, da razvoj v tem podjetju s sredstvi podpira tudi nemška država in da pri razvoju cepiva sodelujejo tudi nekateri nemški inštituti.

Rekorden porast smrtnih žrtev v Italiji

Nemčija pa izdatno podpira tudi združenje CEPI, partnerstvo Evropske unije, Svetovne zdravstvene organizacije, posameznih držav, vlagateljev in podjetij, saj skrbi in podpira tudi razvoj novih cepiv. "CEPI je naročil razvoj v CureVacu," pravi tiskovni predstavnik nemške vlade.

Gospodarski minister Peter Altmaier iz vrst krščanskih demokratov (CDU) je ob tem poudaril interes Nemčije, da doma in v Evropi proizvaja učinkovine in cepivo.

Opozoril je, da ima ministrstvo pravico, da si natančno ogleda morebiten prevzem nemških podjetij iz tujine in to po potrebi prepreči. "Posebej, ko gre za interese nemške ali evropske varnosti," dodaja. Kritični so tudi v nemški socialdemokratski stranki SPD, poudarjajo, da je treba poskuse ZDA, da si zagotovijo ekskluzivo nad cepivom, preprečiti.

Trump se je sam testiral na koronavirus, potem ko je bil v družbi več okuženih Brazilcev. Test je bil negativen. Foto: AP
Trump se je sam testiral na koronavirus, potem ko je bil v družbi več okuženih Brazilcev. Test je bil negativen. Foto: AP

"Kapitalizem ima meje. Če obstaja cepivo, mora biti dostopno vsem. Vse drugo je škandal. Pri pandemiji gre za vse ljudi, in ne za politiko 'Najprej Amerika'," pravi vodja poslanske skupine SPD-ja v nemškem bundestagu Bärbel Bas.

Kdo še razvija cepivo?

Podjetje CureVac sicer ni edino, ki si prizadeva čim hitreje razviti cepivo za covid-19. Trenutno ga razvija okoli 35 podjetij in inštitutov po svetu, prve poskuse na ljudeh bodo izvajali aprila. A pot do tega, da bo cepivo v splošni veljavi, je še dolga.

Za zdaj se je pri kritičnih bolnikih s pljučnico, ki jo povzroča bolezen covid-19, kot uspešno izkazalo zdravilo tocilizumab, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu. Pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili z omenjenim zdravilom, se je stanje občutno izboljšalo v 24 urah.

Farmacevtska družba, ki proizvaja omenjeno zdravilo, bo italijanskim bolnišnicam, ki bodo za to zaprosile, zdravilo podarila. Kot pojasnjujejo zdravniki, je prednost tega zdravila tudi v tem, da je že dalj časa v uporabi in torej preizkušeno z vidika varnosti njegove uporabe.

Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil WHO-ja zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti bolezni covid-19.