Tokratno zasedanje spodnjega doma britanskega parlamenta je prvo v soboto po začetku falklandske vojne leta 1982. Foto: Reuters
Tokratno zasedanje spodnjega doma britanskega parlamenta je prvo v soboto po začetku falklandske vojne leta 1982. Foto: Reuters

Za dopolnilo je glasovalo 322, proti pa 306 poslancev in poslank. To pomeni, da mora premier Boris Johnson zaprositi EU za novo preložitev brexita. Viri v premierjevi palači zatrjujejo, da je tako pismo ob koncu tega dneva res poslal predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, a se nanj ni podpisal. Takoj zatem je premier Johnson poslal še eno pismo, v katerem je poudaril svoje razloge, zakaj je odlog škodljiv za obe strani.

Johnson je sicer že takoj po glasovanju v parlamentu poudaril, da se z Brusljem ne bo pogajal in da ne bo zaprosil za novo preložitev brexita, ampak bo storil vse, da bo Združeno kraljestvo iz Unije izstopilo 31. oktobra. Zato naj bi vlada v parlament kmalu vložila potrebno zakonodajo. Nadaljnja preložitev brexita bi bila slaba tako za Združeno kraljestvo kot za Evropsko unijo, je prepričan.

Poslanci razblinili sanje premierja Johnsona o tem, da bi v četrtem poskusu z novim ločitvenim dogovorom britanski parlament vendarle potrdil izvedbo brexita. Foto: Reuters
Poslanci razblinili sanje premierja Johnsona o tem, da bi v četrtem poskusu z novim ločitvenim dogovorom britanski parlament vendarle potrdil izvedbo brexita. Foto: Reuters

"Z EU-jem se ne bom pogajal o preložitvi, tudi zakon me k temu ne zavezuje," je vztrajal Johnson. Zakon, ki je bil sprejet prejšnji mesec, sicer določa, da če poslanci do 19. oktobra ne bodo sprejeli dogovora o brexitu, mora premier prositi Bruselj za preložitev brexita za tri mesece, torej do konca januarja 2020.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je Johnsona pozval, naj spoštuje zakonodajo in zaprosi za preložitev brexita.

Preložitev morajo potrditi voditelji vseh 27 držav

Francija je medtem že ponovila, da nova preložitev brexita "ni nikomur v interesu". "Dogovor je bil izpogajan. Zdaj je na britanskem parlamentu, da pove, ali ga sprejema ali zavrača," so sporočili iz francoske predsedniške palače.

Predsednik Evropskega sveta Tusk pa je na kratko zapisal, da se bo z evropskimi voditelji posvetoval, kako naj se zdaj odzovejo. Johnson naj bi namreč voditelje EU-ja v drugem pismu prosil, da britanske poslance pozovejo k ponovnemu premisleku o svoji odločitvi in k podpori dogovoru, še navaja vir v britanski vladi.

Preložitev brexita morajo zdaj potrditi voditelji 27 držav članic EU. Predsednik Evropskega sveta bi lahko sklical izredni vrh voditeljev. Viri pri EU sicer menijo, da bi lahko odločitev sprejeli tudi prek diplomatskih poti, objavil pa bi jo Bruselj, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Dopolnilo za podaljšanje roka

Britanski poslanci in poslanke so na tej zgodovinski seji sprejeli dopolnilo, ki ga je predlagal poslanec Oliver Letwin in po katerem bi rok za britanski izstop z 31. oktobrom podaljšali, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti in dokončno postal zakon.

Pred glasovanjem o dopolnilu so konservativci napovedovali, da v primeru njegovega sprejetja ne bodo glasovali o izstopnem dogovoru.

Johnson je Letwina med razpravo sicer pozval, naj dopolnilo umakne. Kot je dejal, bi bila ogromna škoda, če bi preprečili možnost, da bi poslanci danes glasovali o sporazumu.

London: Poslanci preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu

Johnson o dogovoru: To je zgodovinska priložnost

Johnson je na začetku razprave poudaril, da je to "zgodovinska priložnost", da Združeno kraljestvo končno naredi korak naprej. Dogovor po njegovih besedah omogoča državi, da zapusti EU, hkrati pa ohrani "najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja".

Spomnil je, da so volivci in volivke na referendumu glasovali za izstop iz EU-ja, in pozval poslance in poslanke, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. "Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU-ju," je dejal.

Johnson je dogovor označil za "najboljšo mogočo rešitev", njegova zavrnitev pa bi bila po njegovih besedah "nesmiselna, potratna in globoko razdvajajoča". Brexit po njegovih besedah omogoča Združenemu kraljestvu "da znova pridobi nadzor" in tako koristi "celotni državi, vključno s Severno Irsko".

Corbyn: Ta dogovor je še slabši od prejšnjega

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je nasprotno zatrdil, da je najnovejši dogovor "še slabši" od predloga Johnsonove predhodnice Therese May.

Vodja laburistov Corbyn pravi, da je Johnsonov predlog še slabši od predloga Therese May, ki ga je parlament trikrat odločno zavrnil. Foto: Reuters
Vodja laburistov Corbyn pravi, da je Johnsonov predlog še slabši od predloga Therese May, ki ga je parlament trikrat odločno zavrnil. Foto: Reuters

Obljube o zaščiti okolja in delavskih pravic so po njegovih ocenah "prazne", zato Johnsonu "ne gre zaupati". Treba je zaščititi prihodnje generacije, zato se laburistični poslanci ne bodo pustili "potegniti za nos", je dejal. "Današnje glasovanje za dogovor ne bo končalo brexita. Ne bo prineslo gotovosti, končno besedo naj ima ljudstvo," je dodal.

Še pred sejo je Johnson v pismu, ki ga je objavil časopis The Sun, Britancem sporočil: "Znova lahko prevzamemo nadzor nad našim denarjem, našimi mejami, našimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic."

Johnson je po nagovoru nekaj ur odgovarjal na vprašanja poslancev in poslank, nato pa se je začela razprava o predlogu vlade, da naj parlament podpre dogovor o brexitu. Več poslancev in poslank je k temu predlogu vložilo amandmaje. Eden izmed teh je torej zahteval, da bi rok za izstop podaljšali za obdobje, dokler ne bi dogovor dokončno postal zakon. Drugi je predvideval trimesečni odlog izstopa, da bi lahko prej izvedli predčasne parlamentarne volitve, tretji pa preklic brexita.

Britanski poslanci po 37 letih v parlament tudi v soboto
Na ulicah več sto tisoč ljudi

V središču Londona se je med sejo parlamenta zbralo več sto tisoč zagovornikov drugega referenduma o brexitu. Organizatorji so sporočili, da je prišlo do milijon ljudi, policija pa ocene ni podala. Sporočila je, da je bilo "zelo veliko ljudi".


Udeleženci protesta, ki se je končal pred poslopjem parlamenta, so v London prišli iz vse države. Kot poroča BBC, se je do sobote nabralo za več kot pol milijona funtov donacij v podporo protestu. K udeležbi so pozivali politiki iz različnih strank.


Prejšnji večji shod zagovornikov novega referenduma je bil pred šestimi meseci.


Medtem je v Manchestru napovedan protest zagovornikov izstopa države iz EU-ja pod imenom Pohod za demokracijo. Britanski volivci in volivke so se na referendumu junija 2016 s tesno večino 51,9 odstotka glasov odločili za izstop iz EU-ja.