Zelenski v Izjumu. Foto: Reuters
Zelenski v Izjumu. Foto: Reuters

Zelenski se je s predstavniki oboroženih sil udeležil slovesnosti ob dvigu modro-rumene ukrajinske zastave nad Izjumom in se rokoval ter fotografiral z vojaki.

Izjum je pomembno prometno križišče blizu Doneškega bazena. Ukrajinski uradniki navajajo, da že potekajo boji za bližnje mesto Liman v pokrajini Doneck.

"Trenutno poteka napad na Liman in morda bo sledilo napredovanje v smeri Siverska," je svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksej Arestovič dejal v videoposnetku na YouTubu. O srditih bojih v Limanu je poročal tudi guverner pokrajine Lugansk Sergij Gajdaj, ki meni, da bodo boji potekali še nekaj dni.

Proruski separatisti v samooklicani Ljudski republiki Doneck so trditve zanikali in dejali, da Liman, ki so ga ruske sile zasedle konec maja, ostaja v njihovih rokah. Liman leži 150 kilometrov od mesta Doneck v istoimenski pokrajini, ki skupaj s pokrajino Lugansk tvori Donbas oz. Doneški bazen.

Ukrajinske sile so sicer v siloviti protiofenzivi znova prevzele nadzor nad 8000 kvadratnimi kilometri ozemlja v pokrajini Harkov, navedbe Zelenskega povzema BBC.

Poziv k evakuaciji ljudi z območij pod proruskim nadzorom

Ljudje se morajo evakuirati z območij, ki so še vedno pod nadzorom proruskih sil ali so tarča ruskih napadov, pa je danes na Telegramu pozval guverner Donecka Pavlo Kirilenko.

"Rusi namerno ustrahujejo tamkajšnje prebivalstvo. V takšnih razmerah je edini pravilen izhod za civiliste evakuacija v varnejše predele Ukrajine. Ne postanite tarča ruskih terorističnih sil. Evakuirajte se," je dejal Kirilenko in ob pozivu objavil slike domnevnih ruskih napadov na stanovanjsko četrt v Kramatorsku.

Srečanje Šija in Putina

Kitajski predsednik Ši Džinping pa je na svoji prvi poti od začetka epidemije pred dvema letoma. Obiskal bo Kazahstan in tudi Uzbekistan, kjer se bo na vrhu sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na vrhu naj bi govorili o alternativi zahodnemu svetu, so sporočili iz Kremlja.

Obtožbe o mučenju vojnih ujetnikov z elektriko

Dan prej so iz ukrajinske policije sporočili, da so v pokrajini Harkov, kjer je ukrajinska vojska pred kratkim v okviru obsežne protiofenzive znova zavzela več tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja, našli dokaze o ruskih vojnih zločinih.

Po navedbah višjega policista iz Balaklije Sergeja Bolvinova naj bi ruske sile mučile zapornike na eni od lokalnih policijskih postaj. Med večmesečno okupacijo območja je bilo po njegovih besedah tam zaprtih približno 40 ljudi. Po navedbah očividcev naj bi Rusi za mučenje uporabljali elektriko, nekatere pa naj bi tudi umorili.

Denis Mancevič o preobratu v vojni v Ukrajini

Britanski obveščevalci sumijo na uporabo iranskih letal

Medtem so iz Londona sporočili, da ruske sile po mnenju britanskih obveščevalcev v Ukrajini uporabljajo iranska bojna brezpilotna letala, saj naj bi jim lastne zaloge orožja pošle. Ukrajinske sile so namreč med protiofenzivo v bližini Kupjanska sestrelile brezpilotno letalo Shahed-136, ki je bilo med drugim uporabljeno tudi pri lanskem napadu na tanker Mercer Street v Perzijskem zalivu.

Zelenski: V Balakliji prvič po petih mesecih izplačane pokojnine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nagovoru v torek zvečer dejal, da si Ukrajina na pred kratkim osvobojenih območjih na vzhodu države prizadeva za čim hitrejšo vrnitev v normalnost. Po njegovih besedah so ukrajinske sile septembra osvobodile približno 8000 kvadratnih kilometrov ozemlja, gre predvsem za ozemlje na severovzhodnem delu države v okolici Harkova.

Zelenski je še dejal, da so bile v pred kratkim osvobojeni Balakliji v harkovski regiji prvič po petih mesecih znova izplačane pokojnine. Kot prednostno nalogo pa je poudaril iskanje preostalih ruskih vojakov ali sabotažnih skupin, pa tudi aretacijo tistih, ki so z ruskimi silami sodelovali.

Ukrajinske sile nadzorujejo nadzor nad osvobojenim ozemljem

Ruske sile naj bi se pomikale proti Krimskemu polotoku

Župan ukrajinskega okupiranega mesta Melitopolj v Zaporožju Ivan Fedorov trdi, da se konvoj z rusko bojno opremo iz Melitopolja pomika proti Krimskemu polotoku.

Izjavo je objavil ukrajinski medij Kyiv Independent, informacije pa ni mogoče neodvisno preveriti. Melitopolj je pomembno strateško mesto, njegova osvoboditev bi za ruske sile pomenila velik poraz.

Župan je še dejal, da naj bi bila bojna oprema v vasi Čongar v regiji Harkov na meji s Krimskim polotokom.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je težko reči, ali je po pol leta vojne to preobrat. "Jasno je, da je Ukrajina dosegla viden napredek. A menim, da je pred nami še dolga pot," je dejal.

ISW: Kremelj prvič do zdaj priznal poraz

Ameriški inštitut za vojne študije (ISW) je sporočil, da je Kremelj prvič od začetka vojne priznal poraz.

Rusko ministrstvo za obrambo je sicer umik iz Harkova pojasnilo kot "gesto dobre volje", saj da bo prioriteta "osvoboditev" Doneškega bazena.

Fotografija ruskega vojaka v Melitopolju. Foto: EPA
Fotografija ruskega vojaka v Melitopolju. Foto: EPA

Kijev predstavil pogoje za povojno varnost države

Ukrajinska vlada je v torek predstavila varnostna jamstva in pogoje, katerih izpolnitev je po njeni presoji nujno potrebna za povojno varnost države. Načrt vključuje opremo in usposabljanje, ki ju ukrajinska vojska potrebuje od zaveznikov za obrambo v prihodnosti, kot tudi zahtevo za polnopravno članstvo v povezavi Nato.

Načrt sta v Kijevu predstavila vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak in nekdanji generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. Načrt predlaga, da več evropskih držav ter ZDA, Kanada, Avstralija in Turčija Ukrajini zagotovijo varnost kot tudi, da si bo Ukrajina še naprej prizadevala za vstop v Nato.

Ob začetku ruskega napada so v Kijevu nakazovali, da bi se bili pripravljeni odpovedati cilju vstopa v Nato v zameno za ustavitev spopadov, medtem ko ukrajinske oblasti zdaj zanima le še polnopravno članstvo v zavezništvu.

Novinarji vstopili na območje Balaklije