Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Na Telegramu je Zelenski objavil, da vojna, ki se je začela 24. februarja, Ukrajine doslej "ni zlomila in je tudi ne bo zlomila" v prihodnosti.

"Ne bomo odnehali. Ščitili bomo, kar je naše. Zmagali bomo", je še objavil Zelenski. Dodal je, da se življenje v Ukrajini nadaljuje kljub spopadom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zelenski je tudi dejal, da ukrajinske sile napredujejo v smeri Hersona, ki leži na strateški lokaciji zahodno od reke Dnjepr in ga je je ruska vojska zavzela v prvih dneh vojne.

Sorodna novica Sergej Lavrov v Egiptu išče arabsko podporo Rusiji

Ukrajinski predsednik je tudi ponovil poziv ZDA in drugim članicam Nata, naj njegovi državi dobavijo težko orožje, s katerim bi ukrajinska stran lahko zaustavila napredovanje ruske vojske in ponovno zavzela ozemlja, ki jih je Rusija zasedla med vojno.

Ukrajinski generalštab je medtem poročal o novih napadih ruskih sil v regiji Doneck in mestu Harkov na vzhodu države, od katerih je ukrajinska stran nekatere odbila.

Gašenje požara v pristanišču v Odesi po ruskem napadu. Foto: EPA
Gašenje požara v pristanišču v Odesi po ruskem napadu. Foto: EPA

ZDA so obsodile ruski napad na Odeso

ZDA so obsodile sobotni ruski raketni napad na ukrajinsko pristanišče Odesa ob Črnem morju. Moskva je medtem sporočila, da je bila v napadu zadeta ukrajinska vojaška infrastruktura.

V odzivu na napad je ameriški zunanji minister Antony Blinken še isti dan poudaril, da ruski napad vzbuja dvom v zavezanost Rusije petkovemu dogovoru z Ukrajino o izvozu žita.

"Ta napad vzbuja resen dvom v verodostojnost ruske zavezanosti včerajšnjemu dogovoru in spodkopava prizadevanja Združenih narodov, Turčije in Ukrajine pri zagotavljanju ključne hrane na svetovnih trgih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedel Blinken.

Moskva: Uničili smo vojaško ladjo in ameriške rakete

Ruske "rakete kalibr so v zelo natančnem napadu uničile vojaško infrastrukturo v pristanišču Odesa," je na Telegramu objavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so ruske sile v pristanišču uničile ukrajinsko vojaško ladjo in ameriške protiladijske rakete Harpoon.

Sobotni raketni napad na Odeso se je zgodil le dan po tem, ko sta Kijev in Moskva po večmesečnih pogajanjih podpisala sporazum, katerega namen je ublažiti svetovno prehransko krizo.

Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je napad na Odeso pokazal, da Moskva ne more držati svojih obljub. Turčija je v soboto sicer sporočila, da Rusija zanika kakršen koli napad na pristanišče.

"Rusi so nam povedali, da nimajo prav nič s tem napadom in da zelo natančno preučujejo zadevo," je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je njena zračna obramba sestrelila dve raketi, še dve pa sta v soboto zadeli pristanišče.

Ruski vojak pred jedrsko elektrarno ob Energodaru. Foto: EPA
Ruski vojak pred jedrsko elektrarno ob Energodaru. Foto: EPA

Kijev poziva državljane, naj sporočajo lokacije ruskih sil in kolaborantov

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je ukrajinske državljane v mestu Energodar in okoli njega na jugu države, ki ga je zavzela Rusija, pozvalo, naj razkrivajo, kje se nahajajo ruske sile in kdo izmed lokalnih prebivalcev z njimi sodeluje.

"Prosimo, da nam čim hitreje sporočite natančne lokacije oporišč okupacijskih sil in naslove, na katerih prebivajo ... ter tudi prebivališča poveljujočih," pri čemer so dodali, da bi bilo dobro, da ljudje pošljejo natančne koordinate.

Ministrstvo je zaprosilo tudi za podrobnosti o "lokalnih kolaborantih, ki so prešli na stran sovražnika", vključno s podatki o tem, kje živijo in delajo, oblasti v Kijevu pa želijo tudi podatke o "ljudeh, ki 'simpatizirajo' z okupatorji", poroča Al Džazira.

"Skupaj brcnimo okupatorja iz naše domovine," je še sporočilo ministrstvo, ki je ljudi pozvalo, naj jim podatke sporočajo prek klicev ali aplikacij WhatsApp ali Signal.

Rusija je Energodar zasedla v začetku marca. Mesto je imelo pred vojno okoli 50.000 prebivalcev. Blizu mesta deluje največja jedrska elektrarna v Evropi.

Maja je bil v eksploziji ranjen župan mesta, ki ga je nastavila Moskva. Kremelj je dogodek označil za teroristični napad. Junija je bil v eksploziji v južni regiji Herson ubit proruski lokalni uslužbenec. Prav tako junija je bil v eksploziji poškodovan vodja zaporniškega sistema v regiji.

Zelenski: Ukrajinske sile se pomikajo proti Hersonu