Foto: Reuters
Foto: Reuters

Martello opozarja, da na otoku vlada izredno stanje, od vlade v Rimu pa pričakuje, da bo ukrepala. Lampedusa je preplavljena s prebežniki iz Severne Afrike, je dejal.

Sprejemni center za begunce ne zmore več sprejemati dodatnih ljudi, je še opozoril župan. Vlada mora prevzeti odgovornost za nastale razmere. "Razmere so postale neobvladljive. Če ne bo vlada, bom sam razglasil izredne razmere," je dejal Martello.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na otoku, ki meri vsega 20 kvadratnih kilometrov, je trenutno 1027 prebežnikov, vključno z 203, ki so tja v soboto ponoči prispeli na sedmih čolnih. Večina naj bi jih bila iz Tunizije.

Tanker rešil 110 ljudi

V malteških vodah je po navedbah italijanske obalne straže italijanski tanker medtem rešil okoli 110 ljudi. Za zdaj ostaja odprto vprašanje, kje se bo ladja s prebežniki na krovu zasidrala.

Libijska obalna straža pa je zajela 70 prebežnikov na gumijastem čolnu in jih prepeljala nazaj v Libijo.

Vodja desne stranke Liga, Matteo Salvini, je dejal, da se je število prihodov prebežnikov v primerjavi z lanskim letom, ko je bil sam še notranji minister, več kot potrojilo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je od začetka tega leta v Italijo prispelo 11.334 prebežnikov. V enakem obdobju lani jih je bilo 3508.