Izraelski protestniki pritiskajo na vlado Netanjahuja. Foto: Reuters
Izraelski protestniki pritiskajo na vlado Netanjahuja. Foto: Reuters

Vdor približno 20 ljudi v dvorano v izraelskem parlamentu kaže na naraščajočo jezo v izraelski družbi glede več kot tri mesece trajajoče vojne proti palestinskemu gibanju Hamas v Gazi.

Neka protestnica je imela s seboj fotografije treh družinskih članov, ki so bili zajeti med napadom Hamasa na jug Izraela 7. oktobra lani, po katerem je Izrael sprožil silovito vojaško ofenzivo na palestinsko enklavo. Približno 130 talcev še vedno ostaja v ujetništvu, potem ko so bili preostali izpuščeni v novembrskem premirju med Izraelom in Hamasom.

Drugi protestniki so držali napise z besedami: "Ne boste sedeli tukaj, dokler oni tam umirajo." "Izpustite jih zdaj, zdaj, zdaj!" so skandirali protestniki pred presenečenimi člani finančnega odbora izraelskega parlamenta. Protestniki so skušali vdreti tudi v glavno dvorano kneseta, a so jim to preprečili varnostniki. "Poslušali nas boste. Ni več odborov, ni več kneseta, obstaja samo ena tema, ki jo morate obravnavati," je bilo njihovo sporočilo oblastem.

Izraelska vlada medtem kljub notranjim nesoglasjem vztraja pri dosedanji politiki nadaljevanja vojne. Minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je napovedal, da bo zapustil vlado, če bo sprejeta odločitev o prekinitvi ognja v Gazi. "Najprej je treba doseči dokončno zmago, da bomo lahko uničili Hamas in pripeljali vse talce nazaj domov. Druge možnosti ni," je dejal.

Finančni minister Bezalel Smotrič je prav tako dejal, da je edini način za vrnitev talcev zmaga v vojni, poroča Haaretz. "Kljub pritiskom ZDA in drugih moramo pogumno nadaljevati, še povečati intenzivnost vojne in z vsemi sredstvi pritisniti na Hamas in njihove podpornike v Gazi," je dodal.

Usoda talcev povzroča vse več razburjenja v izraelski javnosti, sorodniki talcev in njihovi podporniki pa redno protestirajo pred stavbo kneseta in tudi pred Netanjahujevim domom. Pred izraelskim parlamentom se je tudi danes zbralo več deset ljudi, ki so pozivali k odstopu vlade.

Izraelska vojska je okrepila napade na jug Gaze. Foto: Reuters
Izraelska vojska je okrepila napade na jug Gaze. Foto: Reuters

V nedeljo zvečer so se sorodniki in podporniki talcev zbrali pred domovanjem Netanjahuja v Jeruzalemu. Zatrdili so, da bodo vztrajali, dokler "predsednik vlade ne privoli v dogovor o vrnitvi talcev", zato so pred njegovo hišo postavili šotore. Od premierja so tudi zahtevali, da jasno pove, da država ne bo pozabila na civiliste, vojake in druge, ki so bili ugrabljeni v oktobrskem napadu Hamasa, poroča Guardian. "Če se je premier odločil, da bo žrtvoval talce, bi moral zbrati pogum in svoje stališče odkrito predstaviti izraelski javnosti," so zapisali.

Rednim shodom ob koncih tedna, na katerih udeleženci zahtevajo, naj vlada zagotovi izpustitev talcev, so se v zadnjih tednih pridružili protestniki, ki zahtevajo predčasne volitve. V več mestih po vsej državi se je v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi. Opozicijska laburistična stranka je ob tem danes vložila predlog za nezaupnico vladi, ki pa v knesetu ni dobil zadostne podpore.

Protivladni protesti, ki so Izrael pretresali večji del leta 2023, so se po napadu Hamasa ustavili. Politične razprtije so bile odpravljene, saj so se Izraelci poenotili v podpori vladi in vojski v boju proti Hamasu. Toda vojna v Gazi se je prevesila že v četrti mesec in javnomnenjske raziskave kažejo, da podpora Netanjahujevi vladi upada, pozivi k zamenjavi oblasti pa so vse glasnejši.

Netanjahu zavrnil pogoje Hamasa

Predstavnik Hamasa je dejal, da ni "nikakršne možnosti", da izročijo Izraelu talce, potem ko je Netanjahu zavrnil njihove pogoje za konec spopadov.

Napadi izraelske vojske na palestinsko enklavo Gaza se nadaljujejo. Predstavnik vojske je sporočil, da so uničili poveljniški center Hamasa v osrednjem delu Gaze, kjer sta bila tudi obrat za proizvodnjo orožja in raketomet. Izraelske enote so napadle tudi "teroristično infrastrukturo Hamasa v bližini in znotraj civilnih stavb na tem območju", so še sporočili.

Izraelski vojaki v Gazi. Foto: Reuters
Izraelski vojaki v Gazi. Foto: Reuters

Najintenzivnejši napadi so trenutno na jugu enklave, po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je v zadnjem dnevu umrlo 190 ljudi. O silovitih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas poročajo predvsem iz Han Junisa, največjega mesta na jugu Gaze. Tam je bilo od nedelje zvečer ubitih najmanj 50 Palestincev, še sto pa ranjenih.

Čeprav se je izraelska vojska osredotočila predvsem na jug, pa se spopadi nadaljujejo tudi na severu, kjer Hamasovi predstavniki poročajo o obstreljevanju v središču mesta Gaza.

Nemirno tudi ob meji z Libanonom

Obstreljevanje se nadaljuje tudi na severu Izraela ob meji z Libanonom, kjer so se ponoči oglasile sirene. Libanonsko šiitsko gibanje je sporočilo, da so ponoči zaznali več raket na jugu Libanona in da je bil pri tem ubit najmanj en njihov borec.

Ameriški obveščevalci sicer ocenjujejo, da je Izrael doslej ubil od 20 do 30 odstotkov Hamasovih borcev, kar je še vedno precej daleč od njihovega cilja uničenja gibanja, je v nedeljo poročal časopis Wall Street Journal.

V nedeljo je ministrstvo za zdravje v Gazi sporočilo, da je bilo od sedmega oktobra ubitih že več kot 25.000 Palestincev, več kot 62.000 je ranjenih. Večina žrtev so ženske in otroci.

Hamas: Ni možnosti za izpustitev talcev

Palestinsko gibanje Hamas je v nedeljo sporočilo, da imajo več pogojev za izpustitev talcev, med njimi konec vojne, ohranitev Hamasa na oblasti, izpustitev vseh palestinskih zapornikov in popoln umik izraelske vojske iz Gaze.

Razseljeni Palestinci životarijo v taborišču v Rafi, ki leži na meji z Egiptom. Foto: Reuters
Razseljeni Palestinci životarijo v taborišču v Rafi, ki leži na meji z Egiptom. Foto: Reuters

Netanjahu je zavrnil njihov poziv h koncu vojaške ofenzive v Gazi, dejal je, da "odločno zavrača pogoje predaje Hamasovih pošasti". Ob tem je dodal: "Če sprejmemo te pogoje, so naši vojaki padli zaman." Zatrdil je še, da bo Izrael dosegel "popolno zmago, po kateri v Gazi ne bo več entitete, ki bi financirala terorizem in izobraževala o njem". "Do zdaj smo domov pripeljali 110 talcev in zavezani smo, da bomo tudi vse druge. Za to si prizadevam 24 ur na dan. Vendar naj bo jasno: odločno zavračam pogoje za predajo, ki so jih postavile Hamasove pošasti."

Dodal je: "Ne bom privolil v kompromis glede popolnega izraelskega varnostnega nadzora nad celotnim ozemljem zahodno od reke Jordan. Dokler bom predsednik vlade, bom trdno vztrajal pri tem."

Na njegove izjave se je odzval predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri, ki je dejal, da po teh Netanjahujevih izjavah ni nikakršne možnosti za vrnitev izraelskih talcev.

Svojci talcev vdrli v izraelski parlament