Ponedeljkov opozicijski shod v Beogradu. Foto: Reuters
Ponedeljkov opozicijski shod v Beogradu. Foto: Reuters

Študenti iz Beograda in Novega Sada so se sredi dneva zbrali pred poslopjem srbskega ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo, od katerega so zahtevali ponovni pregled volilnih imenikov in preiskavo domnevnih nepravilnosti na volitvah, na katerih je slavila vladajoča Srbska napredna stranka (SNS). Na te so opozorili tako domači kot tuji opazovalci.

Študentom so se pridružili predstavniki opozicijske koalicije Srbija proti nasilju (SPN), ki je po volitvah že večkrat pozvala k protestom zaradi domnevnih volilnih goljufij, dva vidnejša predstavnika opozicije pa sta se odločila tudi za gladovno stavko.

Z ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo so medtem študentom sporočili, da je volilni imenik "ena najbolj ažurnih evidenc" v Srbiji in da so trditve opozicije o t. i. fantomskih volivcih popolnoma neresnične, poroča spletni portal srbske televizije Nova.

Študenti so se zvečer pridružili novemu, že sedmemu protestu pred stavbo državne volilne komisije (RIK). Nekateri protestniki so odšli tudi pred glavno policijsko postajo v Beogradu, kjer so zahtevali izpustitev izgrednikov, ki so bili pridržani v nedeljskem nasilju.

Protestniki v nedeljo skušali vdreti v stavbo mestne uprave

Podporniki opozicije in številni študenti so namreč v nedeljo zvečer že šestič od volitev 17. decembra protestirali pred stavbo RIK-a, nato pa še pred bližnjo stavbo beograjske mestne uprave, v katero so skušali tudi vdreti. Po nekaj urah je posredovala policija in protestnike razgnala.

Protestniki naj bi pred tem razbili vrata in več oken na stavbi, vanjo so metali steklenice in druge predmete. Na spletu so se pojavili tudi videoposnetki policistov, ki nasilno obračunavajo s protestniki. Najmanj 38 ljudi je bilo aretiranih.

Protestniki so skušali vdreti v poslopje beograjske skupščine. Foto: Reuters
Protestniki so skušali vdreti v poslopje beograjske skupščine. Foto: Reuters

Đilas: Za izbruh nasilja odgovorni huligani, ki so blizu SNS-u

Opozicijski politik, nekdanji župan Beograda in vodja Stranke svobode in pravice (SSP) Dragan Đilas je medtem za srbsko televizijo N1 izjavil, da so nedeljski protesti potekali mirno, izbruh nasilja pa je sprožila skupina huliganov, ki je v resnici blizu vidnejšim članom SNS-a, vključno s trenutnim županom prestolnice Aleksandrom Šapićem.

Po besedah Đilasa so huligani pred nekaj dnevi skupaj s Šapićem proslavljali volilno zmago v znani beograjski ulici Skadarlija, na proteste pa naj bi jih poslali, da izzovejo nasilne incidente.

Beograjski župan Šapić, ki od konca oktobra opravlja tekoče posle, je presodil, da je policija na proteste v središču Beograda odgovorila dovolj tolerantno. Dodal je, da sta bila poškodovana dva policista, po njegovem mnenju pa gre pri protestih za "rušenje države" manjše skupine ljudi.

Brnabić hvaležna ruskim obveščevalcem

Srbska premierka Ana Brnabić se je predtem zahvalila ruskim obveščevalnim službam, ki so po njenih besedah srbske oblasti obvestile, kaj se v "režiji nekaterih zahodnih služb" v nedeljo pripravlja v Beogradu, kjer so protestniki skušali vdreti v mestno hišo.

Protestniki so se od objave izidov volitev že šestič zbrali na ulicah Beograda. Foto: Reuters
Protestniki so se od objave izidov volitev že šestič zbrali na ulicah Beograda. Foto: Reuters

Srbska premierka je v nedeljskem pogovoru na televiziji Pink dejala, da so ruske obveščevalne službe imele informacije o pripravi neredov v Srbiji. Kot je spomnila, je že pred volitvami opozarjala, da bo del opozicije skušal izpodbijati izide volitev in nasilno prevzeti oblast v Srbiji, kar je po njenem mnenju kulminiralo z nedeljskim napadom na beograjsko mestno skupščino.

Brnabić je zahvalila ruskim obveščevalnim službam, ki so pridobljene podatke o pripravah na nerede delile s srbskimi službami. "To verjetno ne bo ljubo tistim na Zahodu, a še posebej nocoj čutim, da se je treba zavzeti za Srbijo, in se ob tem zahvaljujem ruskim varnostnim službam, ki so imele te informacije in so jih delile z nami," njene besede povzema srbski portal N1.

Sorodna novica Protestniki zahtevali razveljavitev izidov volitev, skušali so vdreti v mestno hišo

Srbski državni organi so te informacije delili tudi z drugimi predstavniki mednarodne skupnosti, ki pa so jih zavrnili kot ruske dezinformacije, je pojasnila srbska premierka. "Vsi drugi so rekli, da gre za širjenje lažnih novic," je še dodala.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo pozno zvečer sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost. V nagovoru na Pinku je nato dejal, da je bilo nasilje na protestih vnaprej načrtovano, za kar naj bi imel dokaze. "Potekal je poskus nasilne zasedbe institucij srbske države," je med drugim dejal Vučić.

Na volitvah slavje SNS-a

Policija je protestnike razgnala. Foto: Reuters
Policija je protestnike razgnala. Foto: Reuters

Vučićeva stranka SNS je osvojila 39 odstotkov glasov oziroma 49 od 110 sedežev v beograjski skupščini. Opozicijska koalicija SPN, ki jo sestavljajo levoliberalne in sredinske stranke, je medtem dobila 34 odstotkov glasov oziroma 42 sedežev.

Drugod po Srbiji je sicer prav tako slavil SNS, tudi na parlamentarnih volitvah. Osvojil je 47 odstotkov glasov, kar mu prinaša absolutno večino v parlamentu. SPN pa je prejel nekaj manj kot 24 odstotkov glasov.

Moskva obtožuje Zahod

Rusija je obtožila Zahod, da spodbuja napetosti v Srbiji z namenom destabilizacije države. "Poskusi kolektivnega Zahoda, da bi destabiliziral razmere v državi, so očitni," je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

V Moskvi so namreč pozdravili izide volitev v Srbiji. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da si obetajo krepitev prijateljstva med državama, ki veljata za zgodovinski zaveznici.

Protesti v Beogradu se nadaljujejo