Preiskava je ugotovila več kritičnih napak med odzivom na napad in po njem, poroča televizija ABC.

18-letni strelec je maja 2022 vstopil v osnovno šolo Robb in ubil 19 učencev in dve učiteljici, policisti pa so čakali 77 minut, preden so vdrli v učilnico in usmrtili strelca.

Odziv policije se je takoj znašel pod drobnogledom, vrsta napačnih izjav uradnikov po dogodku pa je še povečala razočaranje v tesno povezani skupnosti. Direktor teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je sprva hvalil pogum policistov, pozneje pa je njihovo posredovanje označil za skrajno neuspešno.

Nekaj tednov po streljanju je ministrstvo za pravosodje napovedalo, da bo preučilo odziv policije. Pravosodni minister Merrick Garland je pooblastil devet strokovnjakov s področja kazenskega prava za popolno rekonstrukcijo dogodka, ki so ta teden izdali 600 strani dolgo poročilo, ki vsebuje nove, pretresljive podrobnosti o streljanju in njegovih posledicah.

Nekatere družine so prejele napačne informacije, da so njihovi družinski člani preživeli, čeprav niso, piše v poročilu. Druge pa je o smrti njihovih družinskih članov obvestilo osebje, ki ni bilo usposobljeno za sporočanje takšnih novic. Ocena pravosodnega ministrstva temelji na poročilu, ki ga je julija 2022 izdal posebni odbor teksaškega kongresa, kjer je bila opisana vrsta pomanjkljivosti in napak pri odzivu organov pregona.

"Mislim, da je to korak v pravo smer," je dejala Kim Rubio, katere hči Lexi Rubio je bila ubita v streljanju. "Mislim, da smo se prvič počutili spoštovane – počutili smo se spoštljivo obravnavane in verjamem, da bomo dobili odgovore, ki jih iščemo," je izjavila.

Med tistimi, ki so jih doletele posledice, je nekdanji načelnik policije šolskega okrožja Uvalde Pete Arredondo, ki so ga zaradi zamude pri posredovanju odpustili avgusta 2022. Dan po streljanju je preiskovalcem povedal, da se je zaradi vrste strelnega orožja, ki ga je uporabil strelec, raje osredotočil na evakuacijo šole kot na vdor v učilnico. Šolsko okrožje je potem ukinilo celotni policijski oddelek in najema nove policiste od drugod.