"Na Bližnjem vzhodu ne bo miru, če Palestinci ne bodo imeli legitimnih pravic. Zakaj veljajo dvojna merila za Izrael? Zakaj je Izrael nad zakonom? Ali ni čas, da odgovorimo na ta vprašanja?" je vprašal in generalno skupščino pozval, naj Palestino sprejmejo v ZN ne kot opazovalko, ampak kot polnopravno članico.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem zahodne države obtožil hinavščine, ker so priznale neodvisnost Kosova z enakimi argumenti, kot jih Rusija uporablja med vojno proti Ukrajini. Vučić je dejal, da so se pri priznanju Kosova sklicevali na načela suverenosti in človekovih pravic. "Potem se niso na glas smejali, ko je ruski predsednik uporabil iste besede za opravičilo napada na Ukrajino," je dejal.

"Najhuje od vsega pa je, da nekdo, ki je izvedel agresijo na Srbijo, zdaj pridiga o ozemeljski celovitosti Ukrajine. Načela se ne spreminjajo od enih okoliščin do drugih, zato so lahko načela in pravila enaka za vse ali pa bo svet padel v največjo razdelitev v zgodovini," je dejal.

Na GS ZN-a sta danes med drugim nastopila predsednik Črne gore Jakov Milatović in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, na programu pa so tudi govori kitajskega podpredsednika Hana Dženga, zunanje ministrice Francije Catherine Colonna in avstrijskega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga.

Splošne razprave, na katerih prevladujejo vprašanja o razvoju in vojni v Ukrajini, se udeležuje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je imela govor ob odprtju v torek, program pa nadaljuje še danes z dvostranskimi srečanji in udeležbo na raznih spremljevalnih dogodkih splošne razprave. V New Yorku je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki ima svoj program.

Njuna udeležba se bo sklenila nocoj na sprejemu za slovensko skupnost v prostorih cerkve sv. Cirila na Manhattnu.