Talibani so od začetka maja zavzeli ključne mejne prehode in okrožja ter obkrožili glavna mesta več provinc.

"Da bi zajezili nasilje in omejili gibanje talibanov, smo v 31 okrožjih po državi uvedli nočno policijsko uro," je sporočilo notranje ministrstvo.

Izjema so le Kabul, Pandžšir in Nangarhar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policijska ura bo veljala med 22.00 in 4.00 po lokalnem času, je v ločeni izjavi novinarjem potrdil predstavnik ministrstva za notranje zadeve Ahmad Zia Zia.

Ob skoraj popolnem umiku tujih sil pod ameriškim vodstvom iz Afganistana talibani nadzorujejo približno polovico od 400 okrožij v državi.

Boji so se med afganistanskimi oblastmi in talibani po kratkem zatišju med muslimanskim praznikom kurban bajram ta teden spet nadaljevali.

Afganistanske oblasti trdijo, da so v 24 urah v več okrožjih ubile več kot 260 talibanskih borcev. Trditev ni mogoče neodvisno preveriti.

Medtem ko so v zadnjih tednih v državi divjali boji, je bila ameriška vojska prisiljena izvajati zračne napade v podporo afganistanskim silam, da bi odvrnili ofenzive talibanov, četudi se njen umik nadaljuje, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Strokovnjaki menijo, da je umik ZDA iz Afganistana ključni dejavnik, zaradi katerega vladne enote v bojih s talibani izgubljajo veliko ozemlja.

Talibani so ameriško vojsko v petek opozorili pred izvajanjem zračnih napadov, saj gre po njihovem mnenju za kršitev dogovora, ki so ga sklenili z ZDA.