Zakon, ki ščiti ljudi pred kazenskim pregonom zaradi uporabe tega postopka, so sprejeli po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je pred tem zamrznjene zarodke izenačilo s človeškimi bitji.

Kot je na družbenem omrežju X sporočila republikanska guvernerka Ivey, je podpisala zakon o zaščiti v povezavi z zunajtelesno oploditvijo, potem ko je ta prejel veliko podporo zakonodajalcev Alabame.

Vrhovno sodišče v Alabami je namreč sredi februarja razsodilo, da je treba zamrznjene zarodke obravnavati kot otroke in da je zato njihovo uničenje mogoče kazensko preganjati.

Zaradi posledic, ki bi jih sodna odločitev imela tako za zdravnike, ki opravljajo te postopke, kot tudi za paciente, ki uporabljajo ta postopek, so klinike za plodnost v tej južni ameriški zvezni državi začasno ustavile postopke in vitro.

Predlog zakona, ki je bil sprejet v sredo zvečer, zagotavlja "civilno in kazensko imuniteto za smrt ali poškodbo zarodka za vsakega posameznika ali pravno osebo pri zagotavljanju ali prejemanju storitev, povezanih z oploditvijo in vitro", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev vrhovnega sodišča je sicer naletela na kritike Bele hiše, skupin za zdravljenje neplodnosti in zagovornikov pravic žensk. Predsednik Joe Biden jo je označil za "nezaslišano in nesprejemljivo" ter menil, da gre za neposredno posledico razveljavitve primera Roe proti Wade, s katerim so Američanke dobile pravico do splava po vsem ozemlju ZDA. Vendar pa je sedanje vrhovno sodišče to pravico leta 2022 prepustilo v odločanje zveznim državam.