NOAA napoveduje od štiri do sedem orkanov 3. ali višje kategorije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orkani 3. kategorije imajo hitrost vetra več kot 178 kilometrov na uro in povzročajo uničujočo škodo. Rušijo električne daljnovode, drevesa in hiše ter povzročajo hude poplave. Orkan Ian, ki je septembra 2022 prizadel Florido, je na primer zahteval 152 smrtnih žrtev in povzročil materialno škodo v vrednosti 112,9 milijarde dolarjev.

"Letošnja sezona bo v številnih pogledih izjemna. Napoved za imenovane nevihte – orkane in velike orkane – je najvišja, kar jih je NOAA kdaj koli izdal v svoji majski napovedi. Za opustošenje določene skupnosti pa je potrebna le ena močna nevihta," je novinarjem v Washingtonu povedal predstavnik NOAA-ja Rick Spinrad.

Povečano število močnih neurij in orkanov je po njegovih besedah posledica visokih temperatur Atlantskega oceana in vremenskega učinka El Niña v Tihem oceanu.

Po njegovih besedah se zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, segrevajo oceani in topi led, zaradi česar se dviguje morska gladina, kar povečuje nihanje neviht. Toplo morje v tropskih predelih Atlantskega oceana in Karibskega morja pa ustvarja več možnosti za nastanek neviht.