Ameriški medij Politico je komentiral, da bodo nekdanji študenti tako pred letošnjimi predsedniškimi volitvami vedeli, komu se lahko zahvalijo za prihranke. Bidnovega odpisa so deležni posojilojemalci, ki so najeli do 12.000 dolarjev študentskega posojila in ga odplačujejo že najmanj deset let.

Biden bo o tem in drugih prizadevanjih za olajšanje študentskega dolga govoril na nocojšnjem predvolilnem dogodku v Los Angelesu.

Bela hiša poudarja, da je Bidnova vlada doslej potrdila odpise v vrednosti 138 milijard dolarjev za skoraj 3,9 milijona nekdanjih študentov. Politico dodaja, da je za Bidna in demokrate zdaj najpomembneje to, da se bodo Američani zavedali, komu pripisati zasluge.

Republikanci v kongresu si sicer prizadevajo za razveljavitev Bidnovih ukrepov za olajšanje študentskih dolgov, ustrezen predlog je bil lani tudi potrjen v predstavniškem domu kongresa, vendar ni dobil podpore v senatu, kjer imajo tesno večino demokrati.

Bidnovo obvestilo v elektronski pošti spreminja pogoje odpisovanja študentskih dolgov.

Doslej so morali dolg odplačevati najmanj 25 let, preden so bili upravičeni do odpisa preostanka dolga, zdaj pa se je ta čas skrajšal na deset let za tiste, ki so vzeli do 12.000 dolarjev posojila za študij.