Gostitelj vrha je v govoru v prestolnici ZDA orisal že prej napovedane naložbe, več podjetij z obeh celin pa je javnosti predstavilo svoje projekte.

Biden je v uvodu spomnil, da je Maroko prva afriška država, ki ji je uspelo priti do polfinala svetovnega prvenstva v nogometu, za kar je dobil aplavz navzočih. Poudaril je, da svetovnih izzivov ni mogoče rešiti brez Afrike, in zagotovil, da bodo ZDA Afriki pomagale v boljšo prihodnost. "Skupaj bomo zgradili svet, v katerem bodo šli vsi naprej," je dejal.

Naznanil je memorandum o razumevanju, ki odpira nove trgovinske priložnosti med ZDA in Afriko, nove naložbe v infrastrukturo, pomoč pri prehodu v zeleno gospodarstvo in naložbe za pomoč Afriki na področju digitalne ekonomije. Orisal je tudi zaveze nekaterih podjetij, med njimi milijardo dolarjev naložb podjetja Visa.

Kitajska je v zadnjem desetletju prehitela ZDA v naložbah na celini, najbolj zaradi velikih infrastrukturnih projektov s posojili v skupni vrednosti 120 milijard dolarjev. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v torek Kitajsko in Rusijo obtožil, da z nepreglednimi pogodbami oz. s prodajo orožja destabilizirata Afriko.

Ameriška in afriška podjetja so v torek predstavila nove trgovinske projekte v skupni vrednosti 15 milijard dolarjev, ki se med drugim osredinjajo na digitalni razvoj.

Cisco bo s partnerjem Cybastion zagotovil 858 milijonov dolarjev za kibernetsko varnost z desetimi pogodbeniki v Afriki, ADB Group bo zagotovil 500 milijonov dolarjev za podatkovne centre najprej v Slonokoščeni obali, Microsoft pa bo zagotovil satelite za medmrežno povezavo okrog deset milijonov ljudi, polovico od tega v Afriki.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sodeloval pri podpisu 504 milijonov dolarjev vredne pogodbe Benina in Nigra z ameriško zvezno agencijo Millennium Challenge Corporation, ki financira projekte v tujini.

Projekt bo povezal pristanišče Cotonou v Beninu s prestolnico Nigra Niamey. Predsednik Nigra Mohamed Bazoum je dejal, da je njegova država Cotonou že dolgo časa obravnavala kot svoje naravno pristanišče in da bo projekt koristil 1,6 milijona ljudem. Obljubil je vse potrebne institucionalne reforme.

Blinken je poudaril, da v nasprotju z nekaterimi drugimi pogodbami ta podpisnic ne bo obremenila z visokim dolgom. Kot je poudaril, so projekti z ZDA popolnoma pregledni in kakovostni, podpisniki pa bodo odgovarjali prebivalcem držav.