Napad sta obsodila tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in britanski premier Boris Johnson.

"Ostro obsojam teroristični napad na rezidenco iraškega premierja Al Kadimija. Čutim olajšanje, da premier ni bil poškodovan. Izrekam mu pohvalo za umirjenost, zadržanost in dialog za zaščito ustanov države ter utrjevanje demokracije, ki si jo Iračani tako zelo zaslužijo," je sporočil predsednik ZDA.

Rezidenca iraškega premierja Mustafe Al Kadimija je bila zgodaj zjutraj v nedeljo tarča napada z brezpilotnim letalnikom, ki ga je predsednik iraške vlade preživel nepoškodovan. Napad so njegovi predstavniki označili za poskus umora, sam pa je v prvem odzivu vse prebivalce Iraka pozval k miru in zadržanosti.

V napadu na rezidenco v zeleni coni v Bagdadu so bili po navedbah oblasti uporabljeni trije letalniki, napolnjeni z rastrelivom, ti so poleteli z mesta blizu enega od mostov prek reke Tigris v Bagdadu, a so dva sestrelili. Poškodovanih naj bi bilo tudi več premierjevih varnostnikov.

Biden je dejal, da morajo izvajalci terorističnega napada na iraško državo odgovarjati. Najostreje je obsodil vse, ki uporabljajo nasilje za spodkopavanje iraškega demokratičnega procesa. Svoji ekipi nacionalne varnosti je Biden naročil, naj iraškim varnostnim silam ponudijo vso ustrezno pomoč pri preiskavi in identifikaciji odgovornih.

Generalni sekretar ZN-a Guterres je prav tako ostro obsodil napad ter pozval k zadržanosti in zavrnitvi nasilja. "Generalni sekretar ostro obsoja poskus umora iraškega premierja in poziva h kaznovanju odgovornih. Iračane je pozval, da so zadržani in zavrnejo vse nasilje in poskuse destabilizacije Iraka," je sporočil Guterresov tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Britanski premier Boris Johnson je prav tako ostro obsodil napad in izrazil sočutje s poškodovanimi. "Premier je dal jasno vedeti, da stoji ob strani Iračanom in podpira premierjeva prizadevanja za oblikovanje vlade po volitvah, kar je ključnega pomena za dolgoročno stabilnost Iraka," so sporočili iz urada britanskega premierja.

Odzval se je tudi Iran, ki je obsodil napad in pozval k previdnosti, da bi lahko razkrinkali načrtovane napade. Na zunanjem ministrstvu so s prstom pokazali na ZDA, češ da so tovrstni incidenti "v interesu tistih, ki so kršili stabilnost, varnost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Iraka v zadnjih 18 letih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornosti za napad na Al Kadimija, ki je položaju od maja 2020, ni prevzel še nihče, zgodil pa se je v obdobju, ko v Iraku poteka politični boj, kdo bo vodil prihodnjo vlado.