Obenem je tudi dejal, da je rešitev dveh držav za Izrael in Palestino najboljši način za trajni mir.

Bidna sta na letališču v Tel Avivu med drugim pričakala predsednik Isaac Herzog in premier Yair Lapid. Herzog je Bidna na njegovi "poti miru" pozdravil kot člana družine, Lapid pa ga je označil za enega največjih prijateljev Izraela. Napovedali so pogovor o varnostnih vprašanjih, vključno s potrebo po obnovi globalne koalicije, ki bo ustavila "iranski jedrski problem".

Biden je omenil, da gre za njegov deseti obisk Izraela, ter da so odnosi med državama globlji in trdnejši kot kadar koli prej. Ponovno je potrdil neomajno zavezo izraelski varnosti, vključno s partnerstvom za najsodobnejše obrambne sisteme na svetu.

Dejal je tudi, da se bo v okviru izraelsko-palestinskega konflikta še naprej zavzemal za rešitev dveh držav, čeprav se zaveda, da se to v bližnji prihodnosti ne bo zgodilo. "Rešitev dveh držav je po mojem mnenju najboljši način, da se zagotovi zadostna stopnja svobode, blaginje in demokracije za Izraelce in Palestince," je dejal Biden.

Bidnov obisk Bližnjega vzhoda je namenjen predvsem postavljanju temeljev za boljše sodelovanje med Izraelci in Arabci proti iranski grožnji. Iran je za Izrael na vrhu seznama prioritet, ZDA pa želijo situacijo izkoristiti za normalizacijo odnosov med Izraelci in Arabci, tudi s pomočjo skupnega sovražnika. V načrtu je med drugim skupna zračna obramba proti iranskim balističnim izstrelkom.

Biden si je po nastopu položaja kot eno od prioritet zadal oživitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015, od katerega je leta 2018 enostransko odstopil nekdanji predsednik Donald Trump. Zaradi vojne v Ukrajini je sporazum na lestvici prioritet sicer nazadoval, trenutno pa je bolj pomembna stabilnost regije, ki je bogata z nafto.

Bidna so danes Izraelci seznanili s svojo protiraketno obrambo, obiskal je tudi muzej holokavsta. Predsednik Herzog naj bi mu podelil predsedniško medaljo svobode, srečal pa se bo tudi z ameriškimi športniki na Makabejskih igrah, ki združujejo judovske športnike iz vsega sveta.

Pričakuje se tudi podpis Jeruzalemske deklaracije, ki bo obsodila iranski jedrski program, Biden in Lapid pa sta že naznanila strateški dialog o sodobni tehnologiji za soočanje z globalnimi izzivi, z osredotočanjem na nastajajoče tehnologije, med njimi umetno inteligenco.

Predsednik ZDA bo obisk nadaljeval pri Palestincih na Zahodnem bregu, nato pa bo odpotoval v Savdsko Arabijo, kjer se bo v mestu Džeda udeležil zasedanja Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC).