Njegova odvetnika sta zatrdila, da ga lahko posebni tožilec David Weiss obtoži le davčnih prekrškov, je poročala televizija Fox News.

Odvetnika sta spomnila, da je posebni tožilec sprejel dogovor o tem, da bo Hunter Biden priznal krivdo za davčne prekrške in laganje pri nakupu pištole. Trdita, da je dogovor predvideval tudi imuniteto pred nadaljnjim pregonom.

Vendar pa je dogovor padel v vodo julija, ko je tožilstvo reklo, da so prihodnje obtožnice možne in strani sta se razšli brez dogovora, obtožnica zaradi davčnih prekrškov pa je bila zavržena. Weiss si je pridržal pravico, da obtožnico zaradi davčnih utaj vloži pozneje, navajajo ameriški mediji.

Hunter Biden se je v torek izrekel za nedolžnega obtožbe, da je oktobra leta 2018 lagal na obrazcu ob nakupu pištole. Navedel je, da takrat ni bil odvisen od mamil, kot je sicer sam priznal v svoji knjigi spominov leta 2021.

Če zahteva o razveljavitvi obtožnice zaradi laganja pri nakupu orožja in posedovanju orožja v času odvisnosti od mamil ne bo uspela, se bo kmalu začel sodni proces, po katerem Hunterju Bidnu v najslabšem primeru grozi 25 let zaporne kazni. Ameriški pravni analitiki sicer menijo, da bi bila takšna kazen nenavadna in pretirana.

Večina tudi meni, da obtožnice sploh ne bi bilo in bi bil dogovor o priznanju krivde brez težav potrjen, če ne bi šlo za sina predsednika ZDA.