Mahmuljin je bil lani pravnomočno obsojen vojnih zločinov, storjenih leta 1995 na območju Zavidovićev in Vozuće, a je državo zapustil kmalu po obtožbi s pojasnilom, da je odšel na nujno zdravljenje v tujino, poročajo tamkajšnji mediji.

Sodišče BiH-a je na podlagi mednarodne tiralice, izdane novembra lani, od Turčije zahtevalo izročitev Mahmuljina, potem ko je bilo ugotovljeno, da je tam poiskal zatočišče. Ob tem je sporočilo, da potrebna zdravstvena dokumentacija obsojenca, ki bi pojasnila njegov odhod iz BiH-a, sodišču ni bila predložena.

70-letni Mahmuljin je bil nekdanji poveljnik vojske BiH-a, ki je bil aprila lani po poveljniški odgovornosti obsojen za vojne zločine, ki so jih leta 1995 zakrivili pripadniki enote "El Mudžahidin". Ta enota je bila del sestave tretjega korpusa vojske BiH-a, ki mu je poveljeval Mahmuljin in je deloval na širšem območju osrednje Bosne.

Pripadniki enote "El Mudžahidin", ki so jo tvorili versko motivirani tuji borci z Bližnjega vzhoda in od drugod po svetu, so med julijem in oktobrom 1995 na območju Zavidovićev in Vozuće zlorabljali in ubili najmanj 53 ujetih pripadnikov vojske bosanskih Srbov. Velika večina tujih borcev, ki se je med vojno borila na strani Bošnjakov, je sicer BiH ob koncu vojne zapustila.