Zakone, med drugim o svobodnem dostopu do informacij in o tujcih, je po spodnjem domu parlamenta v sredo potrdil še zgornji dom, poročajo mediji v BiH-u.

Predstavniški dom parlamenta BiH-a je tri zakone sprejel že prejšnji teden. Sprejel je zakona o varuhu človekovih pravic in o svobodnem dostopu do informacij ter spremembe zakona o visokem sodniškem in tožilskem svetu, po katerih bodo člani tega organa ter sodniki in tožilci med drugim morali posredovati celovite informacije o svojem premoženjskem stanju.

V torek pa je predstavniški dom izglasoval še dva zakona, pomembna za približevanje EU - zakon o vinu in zakon o tujcih, ki med drugim določa pogoje in postopke za vstop tujcev v državo ter njihovega bivanja v BiH-u.

Vseh pet zakonov je nato v sredo potrdil dom narodov državnega parlamenta.

Dogovor o sprejetju omenjenih zakonov so pred parlamentarno obravnavo dosegli predsednik vodilne stranke Hrvatov v BiH-u HDZ-ja BiH-a Dragan Čović, predsednik največje stranke bosanskih Srbov Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik ter predsednik Socialdemokratske stranke BiH-a (SDP BiH) Nermin Nikšić skupaj z drugimi voditelji iz bloka državljanskih in bošnjaških strank.

Omenjeni voditelji vladnih strank so dosegli dogovor tudi o zakonu o sodiščih BiH-a, ki naj bi ga svet ministrov BiH-a in državni parlament obravnavala v kratkem.

Predsedujoča svetu ministrov Borjana Krišto je v sredo po poročanju sarajevskega portala Klix presodila, da sprejetje omenjenih zakonov priča o pospešenem delu pri izpolnjevanju pogojev za pridružitev EU-ju. Poudarila je tudi pomen čim hitrejšega začetka pristopnih pogajanj, najpozneje pa do konca leta.

Sprejetje zakonov je v sredo kot znak napredka na evropski poti pozdravila tudi delegacija EU-ja v BiH-u. "Odkar so se 22. avgusta sestali voditelji strank, je bil dosežen napredek pri izpolnjevanju 14 ključnih prednostnih nalog EU-ja," je sporočila na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. Dodali so, da so sprejeti zakoni znak, da BiH krepi prizadevanja in da je napredek mogoč ob politični volji. Pozvali so k ohranitvi zagona, predvsem glede vladavine prava in boja proti korupciji.

BiH je prošnjo za članstvo v EU-ju vložil februarja 2016. Evropska komisija mu je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali v Sarajevu izpolniti za status kandidatke. BiH pogojev še ni izpolnil, a mu ga je EU lani v luči vojne v Ukrajini vseeno podelil.