V japonski prestolnici se mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki v deželi vzhajajočega sonca končuje azijsko turnejo.

Blinken, ki je na Japonsko pripotoval z zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na Baliju, se je Abeju poklonil dan pred njegovim pogrebom. Obenem se je v Tokiu sešel z visokimi predstavniki Japonske, poročajo tuje tiskovne agencije. Japonska sicer velja za tesno zaveznico ZDA.

"Mislim, da smo vsi še vedno v šoku zaradi njegovega umora, v šoku zaradi izgube za njegovo družino, prijatelje in svet," je med nedeljskim obiskom Tajske tamkajšnjemu kolegu Donu Pramudvinaiju dejal Blinken.

Danes se je Blinken v Tokiu najprej srečal z ameriškim veleposlanikom na Japonskem Rahmom Emanuelom, s katerim sta se nato odpravila v uradno rezidenco japonskega premierja Kantei, kjer se je za zaprtimi vrati na kratko sešel s premierjem Kišido.

"Premier Abe je v času svojega mandata storil več kot kdor koli drug, da bi se odnosi med ZDA in Japonsko dvignili na novo raven. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da pomagamo našim prijateljem pri prenašanju bremena te izgube," je po srečanju s Kišido dejal vodja ameriške diplomacije. Japonski voditelj se je po sestanku zahvalil za "topla čustva ZDA".

Abeja je na petkovem predvolilnem shodu Liberalnodemokratske stranke v mestu Nara ustrelil 40-letni nekdanji pripadnik japonske mornarice Tetsujo Jamagami. Abe je umrl nekaj ur zatem v bolnišnici, pokopali pa ga bodo v torek v Tokiu.

Medtem se na prvem uradnem obisku Tokia mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki bo s tem sklenila turnejo po azijskih državah. Tudi njen obisk mineva v znamenju atentata na Abeja, srečala pa se bo z japonskim kolegom Jošimaso Hajašijem, s katerim naj bi razpravljala o dvostranskem sodelovanju. Pogovori bodo verjetno vključevali tudi odnose s Kitajsko.

Ministrica bo nato popoldne obiskala japonsko pomorsko oporišče, predviden pa je tudi njen obisk oporišča 7. ameriške flote v Jokosuki, kjer naj bi jo sprejel namestnik admirala Karl Thomas.