"Trdo delamo za to in mislim, da je še vedno mogoče doseči dogovor," je ob obisku v albanski prestolnici dejal Blinken. Medtem se v Kairu nadaljujejo pogovori o morebitnem dogovoru o premirju, v katerih so v zadnjih dneh poleg predstavnikov Izraela in palestinskega gibanja Hamas sodelovali tudi Egipt, ZDA in Katar.

Ameriški državni sekretar je poleg tega med današnjim obiskom v Albaniji pozdravil "izjemno partnerstvo" med Washingtonom in Tirano, pohvalil albansko trdno podporo Ukrajini in njeno obdobje nestalnega članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2022 in 2023, ki je bilo polno izzivov.

Namen njegovega obiska je predvsem okrepiti dvostranske odnose s ključno partnerico, ki pomaga ohranjati stabilnost na Zahodnem Balkanu, je še pred Blinknovim prihodom v Tirano povedal visoki uradnik State Departmenta Yuri Kim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar je ob regionalni stabilnosti omenil tudi odnose med Kosovom in Srbijo, pri čemer je poudaril, da je edina prava pot za Beograd in Prištino dialog pod okriljem EU-ja, poročajo albanski mediji in srbska tiskovna agencija Tanjug.

Blinken bo iz Tirane odpotoval na Bavarsko, kjer se v petek začenja 60. Münchenska varnostna konferenca. V ospredju razprav, ki se bodo zvrstile do nedelje, bosta zlasti vojni v Ukrajini in Gazi, pa tudi migracije in podnebne spremembe.