Na volitvah oktobra lani sta največ glasov dobili desnosredinska stranka GERB in liberalna Nadaljujmo spremembe, vendar pa nobeni ni uspelo zbrati dovolj podpore za oblikovanje vlade.

Predsednik Radev je tako v tretje mandat za sestavo vlade podelil socialistom, vendar pa tudi tej stranki ni uspelo pridobiti zadostne podpore v parlamentu.

"Naredili smo vse, kar je bilo potrebno, da bi izpolnili tretji mandat, ki nam je bil podeljen, a kljub jasnim nacionalnim prioritetam v pogovorih z drugimi strankami ni bilo dovolj volje za sestavo vlade," je po poročanju agencije Reuters dejala vodja socialistov Kornelija Ninova.

"Težka politična situacija spet ni prinesla rešitve in gremo proti naslednjim predčasnim parlamentarnim volitvam," je sporočil Radev. Kot je dejal, bo 3. februarja izdal odlok o razpustitvi parlamenta in razpisal parlamentarne volitve za 2. april.

Bolgarija se sooča z globoko politično krizo brez primere od padca komunizma leta 1989. Politični analitiki menijo, da je malo možnosti, da bi aprilske volitve privedle do stabilne vlade. Nekateri že napovedujejo šeste volitve že jeseni, kar bi lahko ogrozilo prizadevanje države za vstop v območje evra leta 2024.