Za njegovega naslednika Bolsonarova administracija predlaga ekonomista Adriana Piresa.

O zamenjavi na čelu naftnega velikana so po poročanju tujih tiskovnih agencij najprej poročali mediji, v ponedeljek zvečer pa jo je potrdilo tudi ministrstvo za rudarstvo in energetiko. Za naslednika Silve e Lune je predlagalo Piresa, sicer tudi posebnega svetovalca za področje energetike.

O imenovanju bo sredi aprila odločal še upravni odbor Petrobrasa. Za vodjo upravnega odbora je sicer ministrstvo predlagalo Rodolfa Landima, ki je v naftni družbi že več kot 20 let, trenutno pa je tudi predsednik kultnega nogometnega kluba Flamengo iz Ria de Janeira.

Silva e Luna se je aprila lani kot prvi nekdanji vojak po letu 1989 – iz vojske sicer izhaja tudi sam predsednik države Bolsonaro – zavihtel na čelo Petrobrasa. Predtem je podjetje vodil Roberto Castello, a tudi z njegovo cenovno politiko populistični Bolsonaro ni bil zadovoljen in ga je zamenjal.

Tudi razlog za zamenjavo trenutnega vodstva se skriva v nezadovoljstvu Bolsonara in njegove administracije z napovedanim občutnim zvišanjem cen bencina in dizla, ki je po navedbah družbe potrebno zaradi rasti cen nafte in naftnih derivatov kot posledica ruskega napada na Ukrajino. Govor je bil o dvigu cen do 25 odstotkov.

Ker inflacija v največji južnoameriški državi presega 10 odstotkov, skuša Bolsonaro v kongresu doseči sprejetje zakonodaje za znižanje cen goriv, čeprav strokovnjaki na krajši rok ne pričakujejo večjega učinka. Prav tako naj bi razmišljal o uvedbi subvencij.

Oktobra so namreč v Braziliji predsedniške volitve in desničarskega Bolsonara, čigar priljubljenost pri pomembnem delu javnosti je v času koronske krize, ki je državo močno prizadela, upadla, čaka ogorčen boj za nov mandat. Njegov največji tekmec je, sodeč po anketah, levičarski nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki mu je kandidaturo omogočila lanska odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi obsodbo v postopku zoper njega zaradi korupcije in ga vrne na začetek.

Bolsonaro se je sicer po poročanju lokalnih medijev danes zaradi bolečin v želodcu spet znašel v bolnišnici. Že januarja in julija lani so ga morali bolnišnično oskrbeti zaradi zapore črevesja.