Oba ubita pripadnika mirovnih sil sta bila državljana Egipta, ranjene v bombnem napadu pa so že evakuirali, ko so na kraj dogodka prispele sile za hitro posredovanje.

"MINUSMA odločno obsoja napad, ki bi po mednarodnem pravu lahko pomenil vojni zločin, in z zaskrbljenostjo ugotavlja, da teroristične skupine pogosto uporabljajo improvizirane eksplozivne naprave, da bi ohromile delovanje misije in ovirale ponovno vzpostavitev miru in stabilnosti," navaja izjava MINUSMA.

MINUSMA, večdimenzionalna integrirana misija ZN-a za stabilizacijo v Maliju, je ena največjih mirovnih operacij ZN-a, ob tem pa tudi ena najnevarnejših. Po njenih podatkih je doslej med misijo umrlo že 177 njenih vojakov, od tega štirje v juniju, še navaja AFP.

Misijo v celoti sestavlja 13.289 pripadnikov vojske in 1920 policistov. Varnostni svet ZN-a je 29. junija njen mandat podaljšal za 12 mesecev, vendar bo misija zdaj delovala brez francoske letalske podpore, ki jo je Mali, katerega vladajoča hunta je v sporu s Francijo, zavrnil.

Džihadisti so se leta 2012 pridružili regionalnemu uporu na severu Malija, nato pa so svojo kampanjo razširili po vsej državi, prav tako tudi v sosednji državi Burkina Faso in Niger. V njihovih napadih je umrlo na tisoče civilistov, več kot dva milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.