Posvaril je, da se v nasprotnem primeru napoveduje kriza v odnosih med povezavo in Zahodnim Balkanom.

"Kot visoki zunanjepolitični predstavnik sem zavezan k temu, da moramo takoj začeti pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo. Upam oziroma želim si, da se bo to zgodilo še med francoskim predsedovanjem Svetu EU-ja," je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU-ja povedal Borrell.

Če se to ne bo zgodilo do konca francoskega predsedovanja, ki se konča konec junija, "bo v naših odnosih z državami Zahodnega Balkana nastala huda kriza", je še poudaril. Zatrdil je, da bo Svet EU-ja naredil vse, da bosta Bolgarija in Severna Makedonija razrešili vprašanja, ki blokirajo začetek pristopnih pogajanj.

"To prelaganje je nevzdržno. Ne samo, da škoduje njima, ampak tudi nam," je še povedal Borrell in dodal, da je to darilo Rusiji.

Ta sicer po njegovih besedah v zahodnobalkanskih državah vodi močno propagando, zaradi česar je politično sodelovanje med EU-jem in Zahodnim Balkanom v času vojne v Ukrajini pomembnejše kot kadar koli prej.

Zunanji ministri EU-ja, ki so se z zunanjimi ministri šesterice držav iz regije sešli na kosilu, so pozdravili odločitev držav, ki popolnoma upoštevajo zunanjo politiko EU-ja in sodelujejo pri izvajanju sankcij proti Rusiji. Tiste, ki tega ne počnejo, med njimi je tudi Srbija, pa so pozvali, naj okrepijo sodelovanje na tem področju, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik. Poudaril je, da se sicer zavedajo težav, ki jih imajo nekatere države.

Zaradi krize, ki bo sledila vojni, bo treba po njegovih besedah prilagoditi tudi finančno podporo EU-ja partnerskim državam. V to bodo vključili tudi države Zahodnega Balkana, je zagotovil.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je skupaj s kolegoma iz Avstrije in Češke opozoril na posledice, ki jih ima za regijo vojna v Ukrajini. Stabilnost v regiji je ključna za stabilnost in varnost EU-ja, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

V nastopu so poudarili širitev kot pomembno geopolitično orodje Unije. Ključno je, da države regije ohranijo jasno evropsko perspektivo. Pri tem pa si morajo tudi same še naprej prizadevati z reformami in reševanjem odprtih zgodovinskih vprašanj, so še sporočili z MZZ-ja.

Ministri EU-ja so države iz regije po Borrellovih besedah pozvali, naj pri reševanju domačih težav, sprejemanju reform in tudi pri reševanju odprtih dvostranskih vprašanj delujejo bolj strateško.