Višje sodišče v Londonu je namreč danes odločilo, da veljavna ureditev glede bivanja v državi ni v skladu s sporazumom o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Sodišče je razsodilo, da so vladna pravila, ki zadevajo številne državljane EU-ja, živeče v Združenem kraljestvu, v skladu z obstoječo shemo, namenjeno urejanju njihovega priseljenskega statusa po brexitu, nezakonita.

V skladu s temi pravili državljani EU-ja, ki že zakonito živijo v državi, tvegajo, da bodo ob pravico do bivanja, če ne zaprosijo za drugo dovoljenje za stalno prebivanje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sodnik, ki je odločal v zadevi, je ocenil, da del sheme o poravnavi z EU-jem (EUSS), ki jo je vzpostavilo britansko notranje ministrstvo, temelji na napačni razlagi sporazuma o izstopu med EU-jem in Združenim kraljestvom.

V skladu s tem sporazumom, ki ureja britanski izstop iz povezave, lahko državljani EU-ja, ki so imeli pred brexitom koristi od prostega gibanja v EU-ju in so se priselili z notranjega trga Unije, ostanejo v državi. A po veljavnih britanskih predpisih morajo svoje zakonito prebivališče dokazati v dvostopenjskem postopku.

Tisti, ki so bili ob britanskem izstopu iz EU-ja v državi manj kot pet let, morajo najprej zaprositi za t. i. status pred naselitvijo. Po petih letih pa lahko pridobijo pravico do stalnega prebivanja z vložitvijo vloge za status naseljene osebe. Če te vloge ne vložijo najpozneje v petih letih po prejemu statusa pred naselitvijo, po veljavni zakonodaji izgubijo svoje pravice, poroča DPA.

Tožbo proti tej ureditvi je vložil vladni nadzorni organ za pravice državljanov EU-ja, imenovan Independent Monitoring Authority. Po njegovem mnenju bi lahko 2,6 milijona ljudi izgubilo pravice in bilo izgnanih samo zato, ker so zamudili rok za prijavo.

Britansko notranje ministrstvo je izrazilo razočaranje z razsodbo in napovedalo pritožbo, še dodaja DPA.