Do glasovanja, ki je sledilo 22 ur dolgi razpravi, je prišlo v času, ko država predseduje Svetu EU-ja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za nezaupnico vladi je glasovalo 84 poslancev, kar je precej manj od 101 glasov, potrebnih za strmoglavljenje vlade, ki je na oblasti od novembra lani.

Poleg naraščajočih cen energije, ki vplivajo na vsa evropska gospodarstva, je opozicija kot utemeljitev za glasovanje o nezaupnici navedla korupcijski škandal, povezan s praško upravo za javni prevoz. Vanj so namreč vpleteni člani stranke Stan notranjega ministra Vita Rakušana.

Češki premier Fiala je med razpravo pred glasovanjem izrazil polno podporo celotnemu vladnemu kabinetu, medtem ko je nekdanji predsednik vlade in kontroverzni milijarder Andrej Babiš vlado označil za "nacionalno katastrofo" in opozoril na socialne nemire zaradi naraščajočih cen energije, navaja DPA.

Babiš, ki je češko vlado vodil med letoma 2017 in 2021, je sicer prepričan, da bo na januarskih volitvah na mestu predsednika države nasledil Miloša Zemana. Francosko posebno tožilstvo za finančni kriminal (PNF) je medtem avgusta zoper Babiša zaradi suma pranja denarja sprožilo preiskavo. Po navedbah preiskovalcev naj bi si Babiš namreč nezakonito prisvojil dve nepremičnini na jugovzhodu Francije.

Češka sicer trenutno drugič predseduje Svetu EU-ja. Pred nekaj dnevi je premier Fiala sporočil, da bo njegova država v kratkem sklicala nujno srečanje ministrov za energijo z namenom reševanja energetske krize, ki je posledica ruske invazije v Ukrajini. Potezo je pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.