Dva od njih je predsednik države Jakov Milatović v nedeljo vrnil v ponovno odločanje, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Črnogorska skupščina je v petek sprejela sveženj zakonov, potrebnih za pozitivno poročilo Evropske komisije o izpolnitvi vmesnih meril glede pravne države.

Isti dan je Evropska komisija po pisanju črnogorskih medijev članicam EU-ja predala pozitivno poročilo. V svoji oceni je ugotovila, da je Črna gora na splošno izpolnila vmesna merila in dosegla dober rezultat na ravni usklajenosti ter da napreduje pri uveljavljanju pravnega reda EU-ja in evropskih standardov, ki se nanašajo na pravno državo.

Črnogorska skupščina je s področja boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji v petek sprejela zakon o preprečevanju korupcije, zakon o odvzemu premoženjske koristi, pridobljene s kriminalno dejavnostjo, in zakon o lobiranju.

Sprejeli so tudi zakone o sodiščih, o sodnem svetu in sodnikih, o državnem tožilstvu, o posebnem državnem tožilstvu, o centru za izobraževanje v sodstvu in državnem tožilstvu ter zakon o kazenskem postopku.

S področja medijev so sprejeli zakon o medijih, zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah in zakon o javnem medijskem servisu Črne gore.

Milatović je v nedeljo sporočil, da je izdal ukaz o razglasitvi desetih zakonov. Zakon o javnem medijskem servisu Črne gore ter zakon o sodnem svetu in sodnikih pa je vrnil skupščini v ponovno odločanje. Za prvega je ocenil, da zanemarja pomen javnega servisa in postavlja pod vprašaj njegovo uredniško neodvisnost, za drugega pa, da ni v skladu z ustavo.

Črna gora je prošnjo za članstvo v EU-ju vložila leta 2008, o vstopu pa se pogaja od leta 2012. Doslej je odprla vseh 33 pogajalskih poglavij, od katerih je tri začasno zaprla. Pogajanja so v zadnjem obdobju zastala, od leta 2020 ni bilo večjega napredka.

Svet EU-ja je v zadnjih sklepih, sprejetih decembra 2023, pozdravil splošni napredek Črne gore in navedel, da je izpolnitev vmesnih meril glede pravne države najpomembnejša prednostna naloga za nadaljnji napredek pristopnih pogajanj.

Poudarili so, da mora Črna gora izvesti pomembne in nujne reforme, da bi ponovno vzpostavila delovanje glavnih pravosodnih organov, ter okrepiti svoja prizadevanja tako v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu kot na področju svobode izražanja in svobode medijev. Pri tem so dodali, da dokler ta mejnik ne bo dosežen, nobeno nadaljnje poglavje ne bo začasno zaprto.