Razprava bi zdaj lahko potekala več mesecev.

Dodik se je s tem oddaljil od zaobljube prejšnji mesec o pospešenem glasovanju o spornem zakonu, po katerem bi se srbska entiteta v državi lahko začela umikati iz osrednjih ustanov BiH-a, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodik je v zadnjih mesecih stopnjeval separatistično retoriko in spodbujal, naj Republika Srbska čim prej zapusti osrednje ustanove BiH-a. Te izjave so mu prinesle sankcije ZDA, Washington pa mu očita spodkopavanje prelomnega daytonskega mirovnega sporazuma, ki je leta 1995 končal vojno v BiH-u.

Nasprotniki zakona v parlamentu Republike Srbske so Dodika obtožili, da je grožnje z odcepitvijo izkoristil za politične koristi pred splošnimi volitvami oktobra. "Sprejemate nekaj, kar je laž, in ponižujete to skupščino," je dejala vodilna opozicijska predstavnica Jelena Trivić.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je med tem danes opozoril oblasti Republike Srbske, da njihova kršitev sporazuma o ustanovitvi državnih organov ne bo minila brez hujših posledic, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozoril je, da bi ustanovitev visokega sodnega in tožilskega sveta na ravni entitete očitno kršila zakon iz leta 2004 o ustanovitvi takega organa na državni ravni na podlagi dogovora med entitetama.

"To ogroža vpliv sodstva in primat pravne države. Poklicno sodstvo brez političnih pritiskov in vplivov igra ključno vlogo pri razvoju pravične in demokratične družbe in je bistveno za težnje BiH-a, da postane del Evropske unije," je dejal Schmidt in napovedal, da se bo o možnih protiukrepih posvetoval z usmerjevalnim odborom sveta za uresničevanje miru v BiH-u (PIC).

Predsednik predsedstva BiH-a Željko Komšić je opozoril, da je prav tako problematično, da se parlament Republike Srbske seznanja s predlogom zakona, s katerim namerava entiteta prevzeti državno lastnino, kljub razsodbi ustavnega sodišča BiH-a, ki to izrecno prepoveduje.

"S tem bi popolnoma podrli sodstvo v tej državi in ukradli premoženje državi. To je veliko bolj nevarna zgodba kot tista o agenciji za zdravila, in to ima posledice," je povedal Komšić.