Medtem so Navalnega, ki je v zaporu na skrajnem severu Rusije, začasno premestili v samico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Navalnega, enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, so nedavno premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga, v torek pa je sporočil, da so ga za sedem dni premestili v samico. 47-letnik se redno pritožuje nad tem, kako ga obravnavajo v zaporu, saj ga pogosto dajo v samico zaradi manjših nesporazumov, tokrat se na primer ni želel paznikom predstaviti v skladu s pravilnikom.

Skupno je Navalni v samici doslej preživel 273 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova ekipa poziva k protestom po vsem svetu. "Ne pustite, da Putin zmaga," je v torek na svojem kanalu na Telegramu pozval vodilni strateg njegove ekipe Leonid Volkov.

Demonstracije načrtujejo v tujini, saj so v Rusiji ostro zatrli vse disidente in njihove aktivnosti. Zgolj v Nemčiji je pričakovati shode v najmanj desetih mestih, med drugim v Berlinu, Frankfurtu in Münchnu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Navalnega so avgusta lani obsodili zaradi ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar zanika, in dobil je dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil 47-letni politik že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.