Po navedbah Ankare je Grčija pred kratkim s sistemom zračne obrambe S-300 ruske izdelave nadlegovala izvidniška letala turške vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Grčija, poglej zgodovino. Če boste šli predaleč, boste plačali visoko ceno," je na razstavi obrambnih sistemov v turški črnomorski pokrajini Samsun dejal Erdogan in dodal, da bo Turčija, ko bo prišel čas, storila, kar je potrebno.

Iz Ankare so prejšnji teden sporočili, da je grški sistem zračne obrambe, nameščen na Kreti, "nadlegoval" turška letala, ki so letela v mednarodnem zračnem prostoru, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ankara je domnevno ravnanje označila za "sovražno dejanje", medtem ko so Atene, ki turško vojsko neredko obtožujejo preletavanja grških otokov, ravnanje zanikale.

Erdogan je Grčijo tudi obtožil, da je okupirala otoke v Egejskem morju, s čimer krši mirovne pogodbe, podpisane po prvi in drugi svetovni vojni. "Grčiji lahko povemo le eno stvar: ne pozabite Izmirja," je dejal Erdogan, pri čemer je opozoril na konec grške okupacije tega mesta na zahodni obali Turčije, potem ko so ga turške sile leta 1922 znova zavzele.

Junija je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu dejal, da bo Ankara izpodbijala suverenost Grčije nad egejskimi otoki, če bo ta tja še naprej pošiljala svoje vojake, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Atene nasprotno trdijo, da so vojaki na otokih zato, da bi odvrnili plovila, ki se približujejo z zahodne turške obale.