Pred Abiyem, čigar stranka je slavila na junijskih volitvah, sta zaprisegla predsednik in podpredsednik spodnjega doma etiopskega parlamenta.

"Jaz, Abiy Ahmed Ali, danes v predstavniškem domu sprejemam imenovanja za ministrskega predsednika in se zavezujem, da bom odgovorno in z vero v ustavo prevzel odgovornost, ki mi jo je naložilo ljudstvo," je ob zaprisegi dejal predsednik etiopske vlade.

Na junijskih parlamentarnih volitvah v Etiopiji je prepričljivo zmagala premierjeva stranka Blaginja. Abiyjeva stranka je osvojila 410 od skupaj 436 poslanskih mandatov.

V času volitev je bilo v konfliktu v regiji Tigray ubitih več deset tisoč ljudi, več sto tisoč pa se jih je po podatkih Združenih narodov soočilo z lakoto, kar je omadeževalo nekoč velik ugled dobitnika Nobelove nagrade za mir leta 2019.

Boji so se od takrat razširili na sosednji regiji Afar in Amhara, medtem ko se je Tigray po navedbah ZN znašel v de facto humanitarni blokadi, kar je sprožilo strah pred novo množično lakoto, ki je Etiopijo hudo prizadela v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.