V Mjanmaru so se humanitarne potrebe po državnem udaru leta 2021 izjemno povečale. Sredstva bodo človekoljubnim partnerjem omogočila zagotavljanje življenjsko pomembne podpore ljudem, kot so zaščita, hrana, zatočišča, zdravstveno varstvo in izobraževanje, so sporočili iz Evropske komisije.

Po podatkih EU naj bi letos v Mjanmaru humanitarno pomoč potrebovalo 17,6 milijona ljudi, kar je drastično povečanje glede na leto 2021, ko je pomoč tam potrebovalo le milijon ljudi. Tretjino pomoči potrebnih predstavljajo otroci.

Bangladeš na drugi strani se že več let sooča z begunsko krizo muslimanskega ljudstva Rohingov, katerega pripadniki so bili zaradi nasilja primorani zapustiti Mjanmar. Begunci, ki jih je v Bangladešu skoraj milijon, živijo v negotovih in vse slabših razmerah ter so popolnoma odvisni od človekoljubne pomoči, so opozorili.

Del sredstev, ki jih bo EU namenila Bangladešu, bo prispeval tudi k izvajanju programov pripravljenosti na naravne nesreče v državi, so še sporočili iz Bruslja.