Ti naj bi med drugim načrtovali nasilne demonstracije ali s pomočjo Moskve finančno izčrpavali Moldavijo.

Sankcioniranim posameznikom so zamrznili premoženje, hkrati pa jim je prepovedano potovanje v ali skozi EU, so navedli pri Svetu EU-ja.

V nizu očitkov na račun sankcioniranih je tudi njihovo domnevno podpiranje ruskega napada na Ukrajino prek sodelovanja z okupacijskimi oblastmi, s čimer so obtoženi še spodkopavanja suverenosti Ukrajine.

"Moldavija je ena od držav, ki so jih najbolj prizadele posledice nezakonite ruske invazije v Ukrajini. Obstajajo resni, okrepljeni in vztrajni poskusi destabilizacije države," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Moldavija, nekdanja sovjetska republika s približno 2,6 milijona prebivalci, je lani kmalu po začetku ruske agresije nad Ukrajino zaprosila za članstvo v EU-ju in junija skupaj z Ukrajino postala kandidatka za članstvo.

Moldavska predsednica Maia Sandu je februarja obtožila Rusijo, da načrtuje nasilno strmoglavljenje režima v Kišinjovu s pomočjo saboterjev, ki se izdajajo za protivladne protestnike, kar je Rusija zanikala. Moldavske oblasti naj bi to sicer izvedele iz obveščevalnih podatkov, ki jih je Moldaviji posredovala Ukrajina.

Rusija ima v Moldaviji, eni najrevnejših držav v Evropi, tradicionalno velik vpliv, zlasti v separatistični regiji Pridnestrje na vzhodu države, kjer so od 90. let prejšnjega stoletja nameščeni ruski vojaki.