Ameriški veleposlanik v Prištini Jeff Hovenier pa je izrazil zaskrbljenost, da na severu Kosova niso vzpostavljeni pogoji za izvedbo volitev.

O incidentih so v torek poročali v štirih občinah na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan –, kjer so kosovske oblasti za 18. december razpisale izredne županske volitve, potem ko so na začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

V torek so tamkajšnji mediji iz omenjenih mest poročali o detonacijah neznanega izvora, oglašanju siren in zbiranju ljudi pred uradi volilnih komisij. Kosovska policija je pozneje sporočila, da so zamaskirani posamezniki in skupine poškodovali urade občinskih volilnih komisij na severu Kosova z "nevarnimi sredstvi, vključno z ročnimi bombami jugoslovanske izdelave". Incidenti so se zgodili, ko je policija spremljala člane kosovske centralne volilne komisije pri odpiranju občinskih volilnih komisij, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je dejal, da so "organizirane skupine z nekaj zamaskiranimi posamezniki" napadle člane volilne komisije in policiste z "granatami in streljanjem v zrak". Kot nesprejemljiva je obsodil vsa dejanja, katerih cilj je oviranje volitev.

Premier Kosova Albin Kurti je napovedal okrepljeno policijsko navzočnost na severu Kosova, za nasilje pa obtožil "zločinske bande", ki jih plačuje Srbija.

Vodja Eulexa Lars Gunar-Vigemark je izrazil zaskrbljenost zaradi incidentov. Poudaril je, da morajo biti protesti mirni, udeleženci pa zadržani.

Tudi ameriški veleposlanik v Prištini Jeff Hovenier je danes na Twitterju obsodil torkovo nasilje. Poudaril je, da zatekanje k nasilju in ustrahovanju, vključno z uporabo eksplozivne naprave, ter ogrožanje življenj v nobenih okoliščinah ni primeren način protesta.

Izrazil je zaskrbljenost ZDA, da na severu Kosova trenutno niso vzpostavljeni pogoji za izvedbo volitev v decembru. "Varnost vseh kosovskih državljanov bi morala biti najvišja prednostna naloga. Od vseh vpletenih pričakujemo zadržanost," je dodal.