Ob tem so dodali, da bo podpora deželi pod Hindukušem usmerjena prek agencij Združenih narodov – Unicef, WFP, UNDP, UNHCR, WHO, IOM –, ki že delujejo v državi, in je del milijarde evrov vrednega svežnja pomoči EU-ja, ki ga je Evropska komisija napovedala lani.

Med drugim sta dva projekta namenjena podpori borcem za človekove pravice in organizacijam civilne družbe. Pomoč, tako zagotavljajo v Bruslju, bo neposredno koristila afganistanskemu prebivalstvu.

"Ne pustiti nikogar za seboj je ključno načelo delovanja EU-ja v svetu. Danes dokazujemo, kar smo večkrat povedali: ne bomo zapustili Afganistana," je ob napovedani pomoči dejala evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen. Dodala je, da se projekti osredotočajo na zdravje, prehrano, čisto vodo, sanitarije in izobraževanje, zlasti za ženske in dekleta.

EU po njenih besedah prav tako podpira dejavnosti, ki ustvarjajo dohodek, varnost preskrbe s hrano in lokalne trge. "Hitro smo se odzvali, da bi ublažili trpljenje prebivalstva in ohranili prihodnost afganistanskega ljudstva, zlasti žensk in mladine," je še dejala evropska komisarka.