Zahtevajo naj svoj prostor v družbi in se odločijo za sodelovanje v političnem življenju, so pozvali tudi glede na junijske volitve v Evropski parlament.

Delež žensk v politiki v EU-ju še zdaleč ni reprezentativen za raznolike družbe. Skupni delež poslank v enodomnih parlamentih ali spodnjih domovih parlamentov trenutno v državah članicah v povprečju znaša 33 odstotkov. "Še bolj si moramo prizadevati, da bi ženske navdušili in spodbudili za vključevanje v politiko," so prepričani.

Le šest držav članic je imelo lani v parlamentu uravnoteženo zastopanost spolov, ki presega 40 odstotkov, sedem držav članic je imelo medtem v parlamentu žensk manj kot 25 odstotkov. Evropski parlament je blizu uravnotežene zastopanosti spolov, saj je v njem 40 odstotkov žensk in 60 odstotkov moških. Od 27 držav članic pa jih od januarja samo pet vodijo ženske.

Pač pa so bolj spodbudni podatki tisti, ki se nanašajo na samo komisijo. Tako so ženske 1. marca zasedale 48,5 odstotka vseh vodstvenih položajev znotraj komisije.

Komisija je zagotovila, da bo podpirala članice pri razvoju in izvajanju učinkovitejših strategij za več žensk na vodilnih položajih denimo z uvedbo volilnih seznamov, uravnoteženih glede na spol.

Komisija je pred mednarodnim dnevom objavila tudi poročilo o enakosti spolov v EU-ju za leto 2024, ki vsebuje pregled napredka pri izvajanju strategije za enakost spolov za obdobje od leta 2020 do leta 2025. Večina ukrepov iz strategije je že izvedenih.

Ob mednarodnem dnevu pa so pogledali tudi v zgodovino in poudarili pomen, ki ga je imel aktivizem evropskih bork za volilno pravico, sufražetk, v začetku 20. stoletja. Prav tako so poudarili pomen prizadevanj drugih žensk, ki sodelujejo pri oblikovanju pravičnejše in enakopravnejše družbe.

Na svetovni ravni ženske v enodomnih parlamentih ali spodnjih domovih parlamentov v povprečju zasedajo le 26,5 odstotka poslanskih mest, v lokalni upravi nekaj nad tretjino sedežev in le nekaj nad četrtino vodstvenih položajev na delovnem mestu. Ob zdajšnjih počasnih spremembah bo delež žensk na vodstvenih položajih na delovnem mestu do leta 2050 dosegel le 30 odstotkov, so zapisali.

Ne nazadnje so spomnili, da je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova v sredo v okviru bližajočih se evropskih volitev v Bruslju odprla dogodek na visoki ravni Ženske v javnem življenju. Različne okrogle mize so se osredotočile na izzive, s katerimi se ženske spopadajo v politiki, novinarstvu in civilni družbi. Udeleženke in udeleženci so razpravljali o tem, zakaj se ženske odločijo za odhod z javnih funkcij, in opredelili konkretne rešitve za odpravo tega trenda tudi z vključevanjem medijskih platform, regulativnih organov in političnih strank.