Nova pravila o popisu oseb bodo veljala na mejah Unije in vključujejo identifikacijo, jemanje prstnih odtisov, varnostne preglede in oceno zdravja.

Potrdili so tudi pogajanja o vzpostavitvi neodvisnega mehanizma za nadzor temeljnih pravic. Ta naj bi preverjal nadzor na mejah in preprečeval nezakonito vračanje beguncev, ne da bi sprva preverili njihovo upravičenost do azila.

S članicami se bodo pogajali še o novih pravilih glede odgovornosti držav članic pri obravnavi prošenj za azil. Pravila vključujejo zavezujoč solidarnostni mehanizem za pomoč državam, ki se spopadajo z velikim migracijskim pritiskom.

Prav tako so poslanci potrdili pogajalski mandat za spremembe sedanje direktive o rezidentih za daljši čas. Te vključujejo pospešitev podeljevanja dovoljenj za daljši čas po treh letih zakonitega prebivanja. Prebivalci EU-ja za daljši čas bi se po novem lahko preselili v drugo članico brez dodatnih omejitev glede dela.

Parlament in Svet EU-ja sta se zavezala, da si bosta skupaj prizadevala za sprejetje reform azilne in migracijske politike pred evropskimi volitvami leta 2024.