Povezujejo se gibanje Nepokorna Francija Jeana-Luca Melenchona, ki je na aprilskih predsedniških volitvah dobil več kot 20 odstotkov glasov, ekologi, socialisti in komunisti.

Nazadnje je Nepokorna Francija danes dogovor sklenila s socialisti. Ti ga morajo sicer še potrditi na strankarskem glasovanju, ki naj bi bilo v četrtek, poročajo francoski mediji.

"Predsedniku Emmanuelu Macronu želimo preprečiti nadaljevanje nepravične in brutalne politike ter premagati skrajno desnico," piše v danes sprejeti izjavi Nepokorne Francije in socialistov, ki so na predsedniških volitvah doživeli polom, saj je njihova kandidatka Anne Hidalgo dobila manj kot dva odstotka glasov.

Melenchon je takoj po Macronovi vnovični zmagi 24. aprila napovedal, da se podaja v boj za premierski položaj, da bi Macronu preprečil izvedbo načrtovanih reform, tudi pokojninske.

Namesto zvišanja upokojitvene starosti z 62 na 65 let bi na levici radi njeno znižanje na 60 let, poleg tega nameravajo zvišati minimalno plačo na 1400 evrov in razveljaviti reforme trga dela.

Parlamentarne volitve v 577 okrožjih po Franciji bodo potekale v dveh krogih. Prvi bo 12. junija, drugi teden dni pozneje, zavezništva pa imajo največ možnosti, da njihov kandidat pride v drugi krog.

Če Macron ne bi imel večine v nacionalni skupščini, bi to precej otežilo njegovo vladanje. V Franciji ima sicer predsednik velike pristojnosti, a je brez večine v parlamentu nemočen.

T. i. kohabitacije predsednika republike in premierja različnih političnih barv v Franciji ni bilo že dve desetletji, tudi letos pa je po mnenju opazovalcev ta scenarij malo verjeten.