Tudi v Berlinu si po besedah Olafa Scholza želijo nadaljevanje tesnega sodelovanja z vlado v Rimu.

Nemška vlada si želi nadaljevati dobro sodelovanje z novo desno vlado v Rimu pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, je bilo slišati v Berlinu. Državi imata tesne vezi na političnem, gospodarskem in kulturnem področju, je po pogovorih dejal kancler Scholz. Pri tem je poudaril enotnost pri podpori Ukrajini proti ruski agresiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Naša naroda povezujejo dvostranske vezi, ki se raztezajo na skoraj vsa področja, to je partnerstvo z močno gospodarsko povezanostjo, to sta komplementarni gospodarstvi," je dejala skrajno desna Meloni, ki je Berlin obiskala prvič, odkar je oktobra lani prevzela položaj.

Sodelovanje med državama je temeljnega pomena "za evropske rešitve zapletenih vprašanj", s katerimi se spopada EU, je prepričana, pri tem pa je imela po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v mislih tudi prihajajoče zasedanje Evropskega sveta, v ospredju katerega bosta med drugim Ukrajina in konkurenčnost evropskega gospodarstva.

Med Italijo in Nemčijo je "močna sinergija" glede Ukrajine, je še dejala in pojasnila, da si obe državi prizadevata podpreti Ukrajino "v njeni samoobrambi in jo bosta še naprej podpirali, dokler bo to potrebno".

Ob tem je napovedala, da bo obiskala Kijev še pred prvo obletnico začetka ruske invazije v Ukrajini 24. februarja.

Med obiskom v Rimu decembra 2021 se je Scholz s predhodnikom Georgie Meloni, tedanjim premierjem Mariem Draghijem dogovoril za izdelavo akcijskega načrta, namenjenega krepitvi sodelovanja med državama. Kot je danes povedal kancler, si intenzivno prizadevajo, da bi načrt hitro dokončali.

V povezavi z migracijami, ki je prav tako ena od perečih tem v EU-ju, je Scholz poudaril, da mora vsakdo, ki ima pravico ostati v Evropi, tudi imeti to možnost. Prepričan je, da morajo obstajati zakoniti načini priseljevanja. Evropa potrebuje priseljevanje, je dejal Scholz ob upoštevanju pomanjkanja kvalificiranih delavcev, še poroča DPA.

Giorgia Meloni pa je v povezavi z migracijami dejala, da je treba "preprečiti trgovino z ljudmi in prestreči (migracijske) tokove, še preden se sprožijo". "Glede na zdajšnjo krizo se je treba osredotočiti na dejstvo, da je vprašanje migracij varnostno vprašanje," je dejala vodja postfašistične stranke Bratje Italije, ki je znana po ostrih stališčih do prebežnikov.

Še ena pomembna tema vrha EU-ja, ki bo prihodnji konec tedna v Bruslju, bo evropski odgovor na ameriški zakon za zniževanje inflacije (IRA). Predlog načrta za zeleno industrijo, ki ga je ta teden predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je Scholz danes označil kot osnovo za razpravo na prihajajočem srečanju voditeljev EU-ja.

Evropa mora trajno prevzeti vodilno mesto v zeleni preobrazbi, je poudaril nemški kancler. Hkrati je v luči milijardnega programa subvencij Washingtona podjetjem na ameriških tleh posvaril pred vsesplošnim globalnim tekmovanjem na področju subvencij, poroča DPA.