Skupna kazen je 1,1 milijona avstralskih dolarjev in 650.000 dolarjev sodnih stroškov.

Za medije so odločili, da so krivi v 21 primerih zaradi nespoštovanja sodišča, ker so ignorirali prepoved v primeru Pell. Gre za najvišjega predstavnika Vatikana, ki je bil najprej obsojen zaradi zlorabe dveh dečkov in v zaporu tudi preživel leto, a je bil v pritožbenem postopku pozneje oproščen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinarske organizacije so v poravnavi s sodiščem krivdo že priznale, zaradi česar je bila zavržena obtožba proti 18 posameznim novinarjem in urednikom, ki jim je v primeru obsodbe grozila zaporna kazen.

Levji delež globe bodo morali plačati časopisi in spletne strani dveh največjih avstralskih medijskih – News Corp Ruperta Murdocha in skupine Nine Entertainment. Preostalim podjetjem so naložili plačilo kazni v zneskih od 10.000 do 30.000 dolarjev.

Sodnik je decembra 2018 izdal odredbo, s katero je preprečil poseganje v poroto na pričakovanem drugem sojenju zaradi obtožb spolne zlorabe otrok. Odredba je pomenila, da avstralski mediji, tudi na svetovnem spletu, ne morejo poročati o obsodbi Pella na pravi stopnji.

V znak protesta zaradi prepovedi objavljanja so mediji objavljali šifrirane članke in navajali, da imajo prepoved poročanje o zgodbi, ki je v velikem javnem interesu in zadeva vidnega Avstralca.