Zaskrbljenost nad današnjim glasovanjem je že izrazil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Vladajoča stranka Gruzijske sanje je na začetku meseca na presenečenje številnih naznanila, da je v parlamentarni postopek znova vložila predlog zakona, katerega tarča bi bile po mnenju kritikov nevladne in medijske organizacije ter posamezni novinarji, ki prejemajo sredstva iz tujine.

V skladu s predlogom zakona bi se morale namreč vse nevladne in medijske organizacije, ki prejemajo več kot petino sredstev iz tujine, registrirati kot organizacije, ki "sledijo interesom tuje sile", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je predlog zakona o tujih agentih želela sprejeti že marca lani, a je od namere odstopila po množičnih protestih.

Glede na prvotno različico iz lanskega leta je besedilo spremenjeno le v navedku, da se bodo morale skupine registrirati kot organizacije, ki "sledijo interesom tuje sile", in ne kot "agenti tujega vpliva". Razen tega vsi drugi deli ostajajo nespremenjeni.

Tak predlog je danes kljub ponedeljkovemu prerivanju med poslanci in sinočnjim protestom podprlo 83 poslancev največje stranke. Novi protesti so napovedani tudi za danes. Opozicija je bojkotirala glasovanje, vladi pa očita, da s svojim ravnanjem želi utišati politične nasprotnike, s tem pa otežuje evropske integracije Tbilisija.

Na današnje glasovanje sta se z zaskrbljenostjo že odzvala visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Predlog zdaj čakata še drugo in tretje branje, najverjetneje pa tudi predsedniški veto, ki ne bo mogel ustaviti volje prepričljive večine vladajočih.

Po mnenju opozicije predlagana zakonodaja sledi ruskemu vzoru. Zakon o tujih agentih sicer poznajo tudi v Washingtonu.