Požar je izbruhnil na dvorišču podjetja v predmestju Žitnjak, kjer so zagorele lesene palete in kartonska embalaža. Ogenj se je hitro razširil, gasilcem pa je v izredno težkih razmerah uspelo rešiti del proizvodne hale, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Hrvaškem, kjer se ob hudi suši in visokih temperaturah borijo s številnimi požari, so v letošnjih prvih sedmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani zaznali 46 odstotkov več požarov v naravi, ki so zajeli 70 odstotkov več rastlinja kot lani, je sporočila hrvaška gasilska zveza.

Lani je do konca julija zgorelo več kot 16 tisoč hektarjev površin, letos pa že skoraj 52 tisoč hektarjev. Na Hrvaškem so lani zaznali 8833 požarov, letos pa že 11.323, kar je skoraj 30 odstotkov več.

Požari so letos v sosednji državi zahtevali 25 življenj. Med žrtvami je tudi gasilec, ki je sodeloval pri gašenju požara nad Zatonom nedaleč od Dubrovnika.

Tudi na Hrvaškem padavin še ni na vidiku, prav tako se nadaljuje vročinski val, zato pristojni opozarjajo na visoko požarno ogroženost in pozivajo k odgovornemu ravnanju, poroča Hina.