Po mnenju nekaterih bi pri tem lahko šlo za neuradno evidentiranje, kar pa hrvaški notranji minister Davor Božinović zanika.

Hrvaški policisti – gre za najmanj 33 oseb, vključenih v operativno akcijo Koridor – so si v posebni skupini na WhatsAppu med avgustom 2019 in februarjem 2020 pošiljali sporočila s fotografijami migrantov in dokumentov, o čemer obstajajo tudi materialni dokazi v obliki posnetkov zaslonov telefonov in računalnikov. Med člani skupine so bili tudi visoki pripadniki policije.

V sporočilih omenjajo število ujetih migrantov, njihovo narodnost, lokacijo, kjer so jih našli, in tako imenovano "odvračanje". Izmenjevali so si tudi fotografije migrantov. Na nekaterih je mogoče videti njihove obraze, na eni od fotografij, ki jih je objavil Telegram, pa ležijo na tleh, z obrazom, obrnjenim proti tlom.

Posnetke 65 sporočil je novembra lani dobila nizozemska preiskovalna mreža Lighthouse Reports, ki je primer nato preiskovala z novinarji Telegrama, hrvaške televizije Nova TV, srbskega tednika Novosti, avstrijske televizije ORF in nemškega tednika Der Spiegel.

Strokovnjaki in policijski uslužbenci, ki so dobili vpogled v sporočila, so za ekipo preiskovalnih novinarjev ocenili, da bi bil eden od možnih razlogov za tovrstno komunikacijo vodenje neuradne evidence ujetih migrantov. Migrante bi hrvaška policija po njihovem mnenju tako lahko vrnila v Bosno in Hercegovino mimo uradnih postopkov, piše Telegram.

Uradna komunikacija v tem primeru namreč ne bi obstajala, teh migrantov pa tudi ne bi bilo v uradnih evidencah in statistikah. Eden od sogovornikov je menil celo, da je morda obstajalo navodilo, da policisti uradno beležijo samo pridržanja, v katera so vpleteni tihotapci, ostale pa samo na Whatsappu.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so danes v obsežnem sporočilu za javnost poudarili, da je bila akcija Koridor usmerjena proti tihotapcem ljudi, komunikacija prek kriptirane aplikacije v krogu pooblaščenih oseb pa da ni sporna.

"Takšna komunikacija nikakor ne pomeni, da so dejanja policistov kakor koli inkriminatorna ali nezakonita, vsa dejanja policistov pa se uradno beležijo," so poudarili.

Notranji minister Božinović pa je dejal, da policija akcijo Koridor intenzivno izvaja že zadnjih pet let, pri čemer "na najvišji ravni spoštuje" človekove pravice.

Obtožbe, da bi policisti protizakonito vračali migrante, je zavrnil. Zatrdil je, da se policijski šefi v skupini na WhatsAppu niso pogovarjali o tem, ampak so "odvračanje" omenjali v smislu, da so migrante hoteli odvrniti od kaznivih dejanj.

Na novinarsko vprašanje, zakaj WhatsApp skupina ne deluje več, če je bilo vse zakonito, je minister odgovoril, da zanjo "očitno ni več potrebe".

Zatrdil je, da so vse podatke vnesli v policijski sistem in da tu ni nič spornega. Zagotovil je tudi, da ni bilo primera, da bi migrante ujeli daleč od meje in jih vrnili na mejo, ne da bi jim ponudili azil ali mednarodno zaščito.