Takrat je namreč v obrazcih za nakup orožja trdil, da ne uživa mamil, čeprav je pozneje priznal, da je bil v tistem času odvisnik.

Hunter Biden je obtožen dveh primerov dajanja lažnih izjav, ker je pred petimi leti v obrazcih, potrebnih za nakup orožja, trdil, da ne uživa prepovedanih drog. Pozneje je priznal, da se je v tistem času spopadal s hudo odvisnostjo in je komajda obvladoval svoje življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na podlagi istih izjav ga čaka še tretja obtožba, da je nezakonito posedoval pištolo, ki si jo je sicer oktobra 2018 lastil le 11 dni, preden se je je znebil. V primeru obsodbe bi mu teoretično lahko grozila 25-letna zaporna kazen, čeprav se v praksi takšna kazniva dejanja, če jih ne spremljajo druge obtožbe, redko kaznujejo z zaporno kaznijo.

Številne pravne težave Hunterja Bidna – med drugim se spoprijema z ostrimi obtožbami republikanskih politikov, da je sodeloval pri koruptivnih poslovnih praksah na Kitajskem in v Ukrajini – ves čas mečejo senco na politični status njegovega 80-letnega očeta Joeja Bidna, ki se bo leta 2024 potegoval za drugi mandat na položaju predsednika ZDA.

Republikanci so v kongresu sprožili preiskavo domnevnega kriminalnega delovanja družine Biden, vendar niso predložili nobenih dokazov, da je trenutni predsednik ZDA ali kateri koli od članov njegove družine dejansko kršil zakone.

Tudi Hunterju Bidnu kljub številnim obtožbam niso dokazali nobenega kaznivega dejanja, povezanega s posli v tujini. Vendar pa ga poleg obtožb o nezakonitem posedovanju orožja še vedno preiskujejo tudi zaradi morebitnih kršitev davčne zakonodaje.

Hunter Biden je po izobrazbi odvetnik in je diplomiral na univerzi Yale, njegovo življenje pa sta pozneje zaznamovala alkoholizem in odvisnost od mamil. Predsednik ZDA Joe Biden se je na obtožbe na račun svojega sina in številne škandale, ki ga spremljajo, večkrat odzval z besedami, da mu stoji ob strani in podpira njegove poskuse, da se ozdravi odvisnosti.