Trenutne iranske zaloge obogatenega urana naj bi sicer močno presegale količine, določene v jedrskem sporazumu iz leta 2015.

Poročilo IAEA-ja razkriva, da so iranske oblasti dan po smrti Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amirabdolahiana v helikopterski nesreči sporočile, da zaradi "posebnih okoliščin" prekinjajo jedrska pogajanja, katerih cilj je izboljšati sodelovanja Teherana z IAEA-jem pri inšpekcijah jedrskih objektov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na začetku meseca je generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi po vrnitvi iz Irana sodelovanje Teherana z IAEA-jem označil za "popolnoma nezadovoljivo" in se zavzel za izboljšanje. Iranske oblasti je pozval k sprejetju konkretnih ukrepov, v skladu s katerimi bo izvajanje mednarodnega nadzora mogoče. V ponedeljek je svoj poziv ponovil.

Po oceni IAEA-ja trenutna iranska zaloga obogatenega urana znaša 6201,3 kilograma, kar je za 675,8 kilograma več od količine, ki jo je agencija navedla v februarskem četrtletnem poročilu. S tem zaloge za več kot 30-krat presegajo omejitve, določene v jedrskem sporazumu med Teheranom in Zahodom leta 2015.

V omenjenem sporazumu se je Iran zavezal, da bo omejil svoj jedrski program, v zameno pa je Zahod odpravil sankcije proti državi. Na enostranski odstop ZDA od sporazuma leta 2018 se je Teheran odzval s krepitvijo dejavnosti za bogatenje urana in omejevanjem inšpekcij IAEA-ja.