Po navedbah iranskega zunanjega ministrstva je iranska delegacija prispela v Savdsko Arabijo, da bi pripravili vse potrebno za odprtje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vrata kompleksa iranskega veleposlaništva v Riadu v Savdski Arabiji so vnovič odprli, osebje pa pregleduje zgradbo, poroča Reuters.

"Iranska delegacija bo v Riadu in Džedi sprejela potrebne ukrepe za vzpostavitev veleposlaništva in generalnega konzulata," je sporočil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. S podobnim namenom je Teheran v soboto obiskala diplomatska misija iz Savdske Arabije.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je bil po navedbah Teherana povabljen na obisk v Savdsko Arabijo. Če se bo za obisk odločil, bo to prvo potovanje iranskega predsednika v državo po letu 2012, ko je nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad odpotoval v Meko na regionalno srečanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdska Arabija poskuša doseči mirovni sporazum tudi z uporniškimi Hutiji v Jemnu, ki jih podpira Iran. Savdski veleposlanik Mohamed Al Jaber je ta teden odpotoval v jemensko prestolnico Sana, ki je pod nadzorom upornikov. Prizadeva si za "celovito politično rešitev" med Hutiji in odstavljeno vlado, še poroča AFP.

Regionalna tekmeca Iran in Savdska Arabija sta se marca v Pekingu s pomočjo Kitajske dogovorila, da bosta obnovila diplomatske vezi in ponovno odprla veleposlaništva. Dogovor določa, da bosta državi začeli izvajati dogovore o varnostnem in gospodarskem sodelovanju, ki so bili podpisani pred več kot 20 leti.

Odnosi med državama so se zaostrili leta 2016, ko so iranski protestniki zaradi usmrtitve spoštovanega šiitskega klerika Nimra Al Nimra napadli savdska diplomatska predstavništva, Savdska Arabija pa se je na napade odzvala s prekinitvijo diplomatskih vezi z Iranom.

V Jemnu sunitska Savdska Arabija in Iran, v katerem prevladujejo šiitski muslimani, podpirata nasprotujoči si strani. Medtem ko Teheran podpira uporniške Hutije, Riad vodi vojaško koalicijo, ki je na strani mednarodno priznane vlade. Teheran in Riad podpirata nasprotne strani tudi v vojnah v Siriji, Libanonu in Iraku.