Odvetnik Giorgio Carta je dodal, da se bo Vannacci na odločitev ministrstva pritožil.

Odvetnik je pojasnil, da ministrstvo Vannacciju med drugim očita pomanjkanje občutka odgovornosti in nevtralnosti ter ogrožanje ugleda vojske. Vannacci se namerava pritožiti na upravno sodišče, pri čemer se bo skliceval na "pravico do svobodnega izražanja, ki je zagotovljena vsem državljanom, tudi vojakom", je še dodal Carta.

Ministrstvo je generala suspendiralo ravno v času, ko ta razmišlja o kandidaturi na junijskih volitvah v Evropski parlament pod okriljem desne stranke Liga podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Salvini je generala, ki je služil v Afganistanu in Iraku, vselej branil ter preiskave in ukrepe proti njemu označil za smešne. "Kako zelo se bojijo generala? Naj živi svoboda misli in govora, naj živijo oborožene sile in policija," je danes zapisal na omrežju X.

General Vannacci, nekdanji vodja elitnega padalskega korpusa, v knjigi z naslovom Il mondo al contrario (Narobe svet), ki je v samozaložbi izšla 10. avgusta lani, obsoja "vprašljiva pravila vključevanja in strpnosti, ki jih vsiljujejo manjšine". Zapisal je, da homoseksualci niso normalni, in v knjigi napadel tudi feminizem, okoljevarstvenike in nezakonite prebežnike.

Prav tako je poudaril temnopolto odbojkarico Paolo Enogu. Kot je zapisal, je Enogu Italijanka, vendar je očitno, da njene značilnosti ne predstavljajo italijanskosti.

Italijansko vojaško poveljstvo je 55-letnega generala kmalu po izidu knjige odpustilo z mesta vodje Vojaškega geografskega inštituta. Zoper generala pa potekajo tri ločene preiskave, vključno s preiskavo zaradi domnevnega spodbujanja rasnega sovraštva in preiskavo zaradi obrekovanja odbojkarice.

Tretja preiskava ni povezana z njegovo knjigo in se nanaša na domnevne finančne nepravilnosti med njegovim službovanjem kot vojaški ataše na italijanskem veleposlaništvu v Moskvi v letih 2021–22.